25 dkg tarhonya,
5 dkg zsír,
2 dkg hagyma,
1 dkg só,
jó késhegynyi fűszerpaprika.
Tojásos tarhonyát vásároljunk (a 4 tojásos sokkal kiadósabb, de a 2 tojásos is megfelelő). A hagymát finomra vágjuk, a zsírt kb. 2 literes lábasba téve, megforrósítjuk, hozzáadjuk a tarhonyát és mérsékelt tűzön, állandó keveréssel halvány rózsaszínűre pirítjuk (erős tűzön pirítva, csak a külseje pirul meg, a tarhonya belseje nyers marad, nem lesz ízletes, főzéssel elpépesedik). A megpirult tarhonyához hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, állandó keverés közben pár percig pároljuk. A tűzről lehúzzuk, elkeverjük benne a paprikát, felöntjük 1/2 l forrásban levő vízzel, megsózzuk, a tűzre visszahelyezzük, átkeverjük, felforraljuk. Ekkor lefedjük és 40 percig keverés nélkül, a tűzhely legkevésbé forró helyén, vagy középmeleg sütőben rácson, puhára pároljuk.
A sütőt 200 fokra izzítjuk, majd levágjuk a fokhagymák legtetejét. Kedvenc olajunkkal meglocsoljuk, alufóliába csomagoljuk, és sütőbe helyezzük fél órára. Ha készen van, egy kés se...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése A hozzávalókat összekeverjük,kisebb gombócokat formázunk. Egy tálcára rakjuk,majd egyenként lisztbe forgatjuk és forró olajban aranysárgára sütjük. Nálunk álta...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát alaposan megsikáljuk, négybe vágjuk, és maximum 5 mm vékonyra felszeleteljük. A zsírt egy nagy méretű teflonos (karácsony után már remélem kerámia) tepsiben, közepestő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit sós vízbe teszem, ledörzsölöm, vagy lekapargatom a héját, megmosom. Egy kevés vajon, olajon felteszem , kicsi lánggal párolom, fedő alatt a saját levében, amíg megpuhul....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű