menu

Családireceptkönyv.hu

A 10 legfontosabb konyhai alapismeret


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A só (NaCl) vízben oldódik.
A só (NaCl) olajban nem oldódik.
Az olaj nem oldódik vízben.
A víz 100°C-on forr.
Az ételek általában főleg vizet (vagy más folyadékot) tartalmaznak.
Az ételek víz, vagy folyadék nélkül kemények.
Némely fehérjék (a tojásban, húsban, halban) koagulálódnak
A kollagén 55°C feletti hőmérsékleten vízben “feloldódik”.
Az ételek diszperz rendszerek (a főzéssel átalakult gázok, folyadékok, szilárd anyagok kombinációi).
Néhány kémiai folyamat, úgymint a Maillard rekció, új ízeket hoz létre.

Elkészítés:


Pierre Gagnaire és az olajos só
A só nem oldódik olajban (2. pont). Mindenki tudja, szinte már sértő ilyet mondani. A 3 Michelin-csillagos Pierre Gagnaire mégis ezt tartja Hervé This egyik legnagyobb “felfedezésének”, pedig nagyon egyszerű ötlet, igazából bármelyikünknek eszébe juthat.


Pierre Gagnaire és Hervé This

Pierre Gagnaire a steakre a tálalás előtt mindig Maldon sót, egy kiváló minőségű pelyhes tengeri sót szórt, azonban a séf elvárásaival szemben a só feloldódott, nem őrizte meg a ropogós jellegét, ráadásul a húsból nedvességet vont ki. A megoldás pofon egyszerű, és Hervé This szállította. Mivel a só nem oldódik olajban, olajozza be a sót, és úgy szórja a steakre. Gagnaire megfogadta a tanácsot és a konyháiban ma már kis csészékkel találkozni, amelyekben többféle sót többféle kiváló minőségű olíva olajjal “olajoztak” meg. Ezt használják minden olyan esetben, amikor nem akarják, hogy a só feloldódjon, és a koncentrált sóoldat kivonja a húsból a folyadékot.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Lándzsás útifű szirup
Lándzsás útifű szirup

Az útifüvet daráljunk le vagy jól turmixoljuk össze, majd a pépet keverjük össze cukorral és a mézzel. Közben adagoljunk egy kevés vizet is hozzá, hogy ne égjen oda. Folyamatosan k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Banánpalacsinta
Banánpalacsinta

A banánt villával összetörjük annyira, hogy sűrű pürét kapjunk. A tojásokat felverjük, majd a banános péphez keverjük, és hozzáadjuk a sütőport, valamint a vaníliakivonatot is. K...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
 fasírt olaj nélkül!
fasírt olaj nélkül!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Katicás szendvicskék gyerekzsúrra
Katicás szendvicskék gyerekzsúrra

A bagettet felszeleteljük, megkenjük vajjal, szendvicskrémmel, vagy körözöttel, de bármi mással is lehet. Ha vajjal kenjük, sonkát, vagy felvágottat szeletelünk rá. A paradicsomo...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk