menu

Családireceptkönyv.hu

A 10 LEGFONTOSABB – molekuláris gasztronómiai tanács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Martin Lersch 10 tanácsa
Az elérhető legjobb minőségű, kiváló és friss nyersanyagokat használjunk.
Ismerjük a főzési hőmérsékletet! – Használjunk hőmérőt!
Ismerjük meg a hővezetés és hőkapacitás alapfogalmait!
Tanuljuk meg, hogy miképpen alakíthatjuk az étel textúráját! – Néhány kulcs szempont: hőmérséklet előidézte változások, emulzifikálás, sűrítés, zselésítés, nedvességtartalom, nyomás/vákuum, ozmózis.
Tanuljuk meg, hogy miképpen alakíthatjuk az étel ízét, zamatát! – Néhány kulcs szempont: ízpárok, fűszer együtthatások/összeférhetetlenségek, a hőmérséklet befolyása /Maillard-reakció, karamellizáció, hőmérséklet stabilitás, illékonyság/, ízfokozók, ízcsökkentők, az ízanyagok oldékonysága zsírban/vízben, extrakció.


Ne feledd, hogy ha hosszú ideig ugyanazt az ízt érzékeljük, akkor csökken az érzékenységünk, vagyis az agyunk már nem tartja ugyanannyira ízletesnek, mint az első pillanatban. – Használjunk különböző ízeket, amelyek váltakozása ízfokozó hatású. Hasonlóképpen a zamatok, textúrák, hőmérsékletek, színek változatossága és ritmusa is új dimenziókat nyithat. A kontrasztok erősítik az érzékenységet.
Legyünk kritikusak a receptekkel és a tekintélyekkel szemben, mivel nem feltétlenül az “igazság” képviselői. – Mindemellett minden bizonnyal sokat lehet tanulni a receptekből és a szakértőktől.
Bátran kísérletezz, és próbálj ki új anyagokat és eljárásokat! – Végezz kontroll kísérleteket is, és ne hamarkodd el a következtetések levonását.
Vezess naplót a kísérleteidről! – Igazán sajnálatos, ha csak azért nem tudjuk újra elkészíteni az előző heti kiváló kreációnkat, mert elfelejtettük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egészséges életmód,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar A hisztamin Cukkini krémleves
A hisztamin Cukkini krémleves

A hisztamin intolerancia diéta egészséges, finom Egy közepes cukkinit megmosunk, megpucolunk és felkockázunk. Az olívaolajon megdinsztelünk egy kevés hagymát, majd rádobjuk a cuk...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Pasztinák, paszternák, fehérrépa, zeller
Pasztinák, paszternák, fehérrépa, zeller

A köreteket nagyon jól ki lehet váltani például néhány megfelelő zöldséggel, amit úgy készítünk el, mintha ő egy krumpli lenne. ? Ilyen a pasztinák, vagy paszternák, a fehérrép...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Nikolett
Könnyű Tejszínes, Bazsalikomszószos Tészta (Alacsony
Könnyű Tejszínes, Bazsalikomszószos Tészta (Alacsony

1. Forrásban lévő, sós vízben főzd meg a tésztát al dente. 2. Míg a tészta fő, készítsd el a szószt. 3. Egy robotgépben keverd össze a cottage cheese-t at átmosott bazsalikomleve...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar KAPROS-TEJSZÍNES CSIRKEMELL
Avatar Matka Kedvelnék
KAPROS-TEJSZÍNES CSIRKEMELL

A húst tetszőlegesen szeleteljük fel, de maradhat egészben is, akkor csak hosszában vágjuk félbe, majd mindkét oldalán fűszerezzük sóval és borssal. Egy kevés olajat egy magas f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk