2-3 velős csont
1 kisebb húsos karajcsont
4-5 sárgarépa
3-4 fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 nagyobb vöröshagyma
1 csokor zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
1 marék szemes fekete bors (20-25 db)
só
frissen reszelt szerecsendió
továbbá: ízlés szerint marha- vagy disznóhús (elhagyható)
A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagyma héját nem távolítjuk el teljesen, maradjon rajta egy kevés, szebb lesz tőle a leves színe.
A csontokat nagyobb szűrőbe rakjuk, és lobogón forró vízzel minden oldalukat leöblítjük. A fazekat a tűzre tesszük. A hagymát kettévágjuk, a vágott felületükkel lefelé beletesszük, és pár percig pirítjuk; nem baj, ha megfeketedik. A velős csontok mindkét végét vastagon megszórjuk sóval, hogy a velő főzés közben ne csússzon ki belőlük.
Minden hozzávalót az edénybe teszünk, felöntjük annyi vízzel, amennyi belefér, lefedjük, és a lét felforraljuk. Ezután a fedőt levesszük, a hőt a legkisebbre mérsékeljük, hogy a leves ne forrjon, éppen csak gyöngyözzön. Így főzzük 6-8 órát, közben nem szabad megkeverni. A közben képződött habot nem kell leszedni róla, magától elfő. Ha így készítjük, tiszta, átlátszó levest kapunk. Időnként megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
Amikor elkészült, a csontokat kiszedjük, lecsepegtetjük, és magában vagy a zöldségekkel tálaljuk. Kínálhatunk hozzá (paleo) főtt tésztát, erős paprikát.
A húsos csontot külön tányéron tálaljuk, mustárt, ecetes tormát tehetünk mellé.
A velős csontból tálaláskor kiütjük a velőt, és (paleo) pirítóssal fogyasztjuk.
Ha a leves nem fogy el, a zöldségeket, a húst és a csontot, valamint a lét külön-külön, hűtőben tároljuk. Így kb. 1 hétig áll el.
Tipp: érdemes minél nagyobb fazekat választani, mert ha erős, tartalmas levest szeretnénk, a főzési idő alatt a leve akár a felére is csökkenhet.
A hagymát apróra reszeljük, kevés olajon megdinszteljük, rárakjuk a köménymagot hagyjuk, hogy kipattogjon. Rátesszük a tört paprikát, fölöntjük vízzel, és hagyjuk forrni. A tojáso...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA marhahúst és a csontokat alaposan sózzuk és borsozzuk, egy tepsire tesszük, majd egy kevés zsírt ( a legjobb a liba- vagy a kacsazsír, de persze a sertészsír is megfelel) dobunk...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA zsírban a lisztet megpirítom, az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem benne, a köményt megpattogtatom rajta. Meghintem őrölt paprikával, felöntöm 2 l vízzel. Sózom, borsozo...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepesaz olajon megfuttatjuk a lisztet. vigyázzunk, ne barnuljon meg, világos rántást készítsünk. Engedjük fel a paradicsomlével, ízesítsük sóval, cukorral, tegyük bele a megpucolt fél...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű