Hámozd meg, magozd ki, vágd négybe és mosd meg az almákat. (Legjobb a főzésre alkalmas fajta, pl. jonatán, jonagold, golden.)
Tedd egy lábasba a vízzel együtt, és főzd kb. 20 percig lassú tűzön fedő alatt, amíg teljesen meg nem puhulnak.
Egy krumplitörő, botmixer vagy akár fakanál segítségével pürésítsd az almát. Ha darabosabban szereted, úgy is hagyhatod.
Add hozzá a cukrot, keverd el és tálald.
Sült húsokhoz, elsősorban sertéshúsokhoz kitűnő. Nagyszerű kísérője például a magyartól eltérően fűszerezett angol kolbásznak. De nehezebb desszertek (pl. császármorzsa) kísérője is lehet, utóbbi esetben kicsit több cukrot tehetsz bele és ízesítheted fahéjjal is.
Almaszósz hozzávalók:
4 db alma
4 evőkanál víz
2 teáskanál cukor
Keverjünk össze fél dl borecetet 1 evőkanál Dijoni mustárral, sóval és őrölt borssal. Vékony sugárban öntsünk hozzá 1 dl olívaolajat, miközben egy habverővel folyamatosan keverges...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTurmixgépben kb. 5 percig sűrű sajtkrém állagúvá turmixoljuk
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz olaj, só, bors kivételével az összes alapanyagot helyezzük turmixgépbe, kezdjük el simára keverni, közben az olajat is csorgassuk hozzá. Az elkészült öntetet kóstoljuk meg, ha s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMoss meg 10 kg érett, de még kemény Lucullus vagy San Marzo paradicsomot, és a szárrészüknél kereszt alakban bevágott szemeket vesd forrásban levő vízbe kb. 3 percre. Emeld ki őket...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz