A mártások
A mártások (szószok) olyan sűrített folyadékok, amelyek a következő négy alapkritériumnak megfelelnek:
Nedvességet adnak a gyakran száraz fogásoknak
Ízesítenek és lezárják az étel fűszerezését
Gazdagítják az ételt
A tálalás esztétikájának növelésével fokozzák az étkezés élményét
Anyamártások
A mártások rendszerében általában öt alapmártás típust (“anyamártás”) különböztetünk meg. A mai alapmártások a következők:
Béchamel, vagy alap fehér-szósz
Velouté, vagy alaplén (borjú, csirke, hal) alapuló szószok
Espagnole, vagy barna szósz
Paradicsom szósz
Vajszószok (pl. Sauce Hollandaise)
Struktúra
Egy szósz felépítéséhez minden esetben a következő három dologra van szükség:
Folyadék
Sűrítő anyag
Ízesítő-szerek, fűszerek
Folyadékok
Az öt alapmártás öt különféle folyadékra épül. Ebből négy vizes oldat, vagy olaj a vízben (O/V) emulzió (tej) és egy olaj (vajzsír).
Tej (emulzió): Béchamel, vagy alap fehér-szósz
Fehér alaplé (csirke, borjú, hal): Velouté
Barna alaplé: Espagnole
Paradicsomlé: paradicsommártás
Tisztított vaj (olaj): Sauce Hollandaise
1. A szalonnát kicsi darabokra vágom , kiolvasztom mikor kiolvadt hozzáadom a karikára vágott virslit és megsütöm. 2. Az ételkeményítőt csomómentesre kavarom a tejszínnel és a m...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókat apróra vágva feltenni főni, a cukor és az ecet kivételével. Az egészet átpasszírozni, majd alacsony hőfokon összeforralni az ecettel és a cukorral. Üvegekbe tölten...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz4 dl joghurtban jól keverj el 4-5 gerezd zúzott fokhagymát, kevés sót és pár csepp citromlevet. Felhasználás előtt legalább egy napig érleld zárt edényben hűvös helyen
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz újhagymát, megtisztítjuk, mossuk, gyűrűkre vágjuk. A vaj felét egy edényben felforrósítjuk, rászórjuk a hagymagyűrűket, kb. 3 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk az áttört fokh...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Nehéz