Tamari szósz
A szójabab miso készítése során keletkező folyadék. A shoyu-nál erőteljesebb, ízekben gazdagabb, és nem tartalmaz glutént.
Kinpira
Pirított gyökérzöldségekből, többnyire gyufaszálra vágott bojtorjánból és sárgarépából készülő zöldségétel, amelyet shoyu-val ízesítünk. Erősítő, melegítő hatású étel.
Kuzu
Finom, fehér krétaszerű por alakú keményítő, sűrítő anyag. A kuzu növény gyökeréből készül. Levesekben, szószok, desszertek és gyógyitalok készítéséhez használjuk.
Miso
Egy igen tápláló, lágyan sós-édeskés ízű püré, vagy krém, amelyet szójababból tengeri sóból és fermentált árpából, vagy barnarizsből készítenek. (Hatcho-miso nem tartalmaz gabonát.) Több variációja is létezik, amelyeket levesek, szószok, öntetek készítéséhez, valamint más ételek ízesítéséhez használunk. A miso értékes enzimeket tartalmaz, amelyek segítik az emésztést, erősítik a vért, és segít például a rák és a szívbetegségek megelőzésében.
Natto
Főtt szójabab, amelyet különféle hasznos enzimekkel kevernek össze, és 24 órán át fermentálják. Magas fehérjetartalmú, B12 vitamint tartalmazó étel, amely különösen jó az emésztésnek, erősíti a beleket.
Nishime
Egy főzési technika, amely során különféle nagyobb darabokra vágott zöldségeket és kombut főzünk lassútűzön egy nagyon kevés vízzel és shoyu-val. Víz nélkül is készíthetjük.
Nyílgyökérpor
Sűrítésre használjuk szószokhoz, desszertekhez, ragukhoz. Egy Amerikában őshonos növény gyökeréből készül.
A gombát megmossuk, felszeleteljük és kevés olajban egy serpenyőben alacsony lángon pároljuk. Megszórjuk sóval, fehér borssal, szárított bazsalikommal, majd amikor a leve elpárol...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA narancsok és a citrom héját zöldséghámozóval vékonyan lehántjuk, és gyufaszál vastagságúra felvágjuk. A gyümölcsök húsát megtisztítjuk a hártyáktól és belső fehér héjtól (ettől k...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA paprikákat (magjával együtt) és a fokhagymát apróra vágjuk. A 180 ml vizet az almaesettel a sóval és a cukorral felforraljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és fokhagymát....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A kígyóuborkát és a fokhagymát megpucoljuk, majd nagyobb darabokra vágva a turmixgépbe tesszük. 2. Az első turmixolás után sót hintünk hozzá, s 2-3 kanál joghurttal tovább ap...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz