menu

Családireceptkönyv.hu

Zsemle


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3 dl víz
2 tk. só
csipet aszkorbin
2 ek. burgonyapehely
2 ek. olaj
20 dkg öregtészta
50 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
1,5 dkg élesztő

Elkészítés:


Kenyérsütőgépben tésztát dagasztok, majd kelesztőtálban hagyom duplájára kelni. Közben 20 perc után kissé átgyúrom, jót tesz a tésztának. Ha szép hólyagosra kelt, kiborítom, kb. 10-11 dkg-os darabokra vágom, egyenként gömbölyítem őket. 10 percig pihentetem, majd formázom a zsemléket. Minden gombócot a tenyerembe veszek, a szélét a közepe felé húzom, miközben forgatom is a tésztát a kezemben. Érezni lehet, mikor már szép gömbölyű, feszes.

Sütni 2 féle módon szoktam. Legegyszerűbb, 2 azonos méretű, mély tepsiben. Egyiket kibélelem sütőpapírral, erre ültetem a formázott tésztát, a másik tepsit ráborítom. Hagyom a tésztát megint duplájára kelni, ez akár 1 óra is lehet, de hideg időben ennél is több. A felső tepsi tetejébe vizet fújok, így megy a 220 fokos sütőbe. 20-25 perc kell neki, az utolsó 5 percre leveszem a tetejét, hogy szép pirosra sülhessen.

Másik, hogy sütőzacsiba ültetem a gombócokat. Egy XXL méretű zacsiban 6 zsemle fér el kényelmesen. Ebben is hagyom duplájára kelni, majd vizet permetezek a zacskóba, bekötöm a száját, vagy ügyes mozdulattal a szélső sor tészta alá hajtom a száját. Majd 200 fokos sütőben sütöm 20-25 percig, vagy míg a kívánt színt el nem éri. Érdemes ellenőrizni, hogy hány foft bír a sütőzacskó, nem egyformák, jártam már úgy, hogy összezsugorodott.

Sütés után rácsra teszem hülni, hideg vízzel lepermetezem, és hallgatom, ahogy beszélgetnek.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Teljes kiőrlésű házi kifli (Sóbors)
Teljes kiőrlésű házi kifli (Sóbors)

A liszteket beleszitáljuk egy nagy tálba, belekeverjük a sót. A tejet külön meglangyosítjuk, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, elkeverjük, a lisztes tálba öntjük. Alaposan elkeve...

Elkészítési idő: 30+2 óra 10 per
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
367.Zsebes melegszendvics
367.Zsebes melegszendvics

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Norita
Szezámmagos fonott kenyér (Scali kenyér)
Szezámmagos fonott kenyér (Scali kenyér)

A szokásos módon bedagasztom a tésztát, majd hagyom, hogy duplájára keljen. Ezután enyhén lisztezett felületre borítom, három egyenlő részre osztom. Gömbölyítem őket, majd kb. 10 p...

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kakaós kifli
Kakaós kifli

Az élesztőt felfuttatjuk pici cukorral.Összegyúrjuk a hozzávalókat a kakaó kivételével.A megkelt tésztát kettévesszük. Egyik részébe beletesszük a kakaót.Kelesztjük,kinyújtjuk őket...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk