2 kg birka színhús, v. 3 kg csontos
30 dkg füstölt szalonna
1 fej fokhagyma
4 fej hagyma
2-3 paprika
2 paradicsom
3 ek pirospaprika
1 csapott ek őrölt kömény
só
3 dl száraz vörösbor
ízlés szerint erős paprika,erős Pista
A szalonnát apró kockára vágom, és kisütöm a zsírját. Beledobom egy darabban a börét is. Erre kerül az apróra vágott vöröshagyma és a paprika. Addig pirítom, folyamatos keveréssel, amíg üveges nem lesz a hagyma.
Mehet bele az apróra vágott paradicsom, és az összezúzott fokhagyma. Egy-két percig ezt is pirítom, majd rászórom a köménymagot és a pirospaprikát, jól elkeverem, és beleteszem az összevágott húst, és megsózom.
Folyamatosan kevergetve addig pirítom, amíg ki nem fehéredik a hús.
Addigra általában a hús (első sorban a só hatására) levet ereszt, ebben párolódik tovább, persze időnként meg kell keverni, rázogatni. Érdemes fedõt tenni rá, és az alatt párolni.
Ha lesülne zsírjára, akkor kevés vízzel (ami nem lepi el a húst) fel kell engedni. Mindig csak rövid lé, szaft legyen alatta. Utolsó felöntés a vörösborral történik, de ezzel már csak egy-két percig rotyogjon, és húzzuk le a tűzrõl.
Aki szereti az erõset, az az utolsó felengedés elõtt tegyen bele erõs paprikát.
Köménymagos, főtt krumplival tálalom.-
Először elkészítjük a pesztót, ezt akár 2-3 nappal előtte is megtehetjük: késes aprítógépbe tesszük az összes hozzávalót, és kissé durva állagú fűszerpasztává pépesítjük. A húshoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzáraz serpenyőben illatosra pirítjuk a húspogácsához való római köményt, koriandert, borsot és fahéjat, majd mozsárban porrá őröljük, hozzáadjuk a chiliport, a paprikát, a szétzúz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLeszedjük a faggyút a húsról, felkockázzuk a színhúst, kb. 3x3cm-re, a csontosát elfűrészeljük kb 5 cm-re. Felaprítjuk a vöröshagymát. Alágyújtunk a bográcsnak, a z...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kicsit macerás, főleg a panírozás rész, de megéri a fáradtság: változatossá tehetjük a vasárnapi rántott húsos ebédeket. Lássuk hogyan készítettem: A darált húst összekeverem...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes