1 kg finomliszt
2 ek. só
50 dkg vaj, margarin, vagy 40 dkg zsír
1 tojás
1 pohár tejföl (375 g)
1 tk. cukor
3-4 ek.fehérbor
kb. 1 dl tej
5 dkg friss élesztő
1 kisebb fej káposzta
3-4 ek. olaj
1 ek. cukor
1 ek. só
A tejet a cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és két ek. liszttel elkeverem. A tetejére is hintek kevés lisztet, félreteszem. Míg kel, egy tálba szitálom a lisztet, belekeverem a sót. A vajat kockára vágom, majd elmorzsolom a liszttel. A közepébe mélyedést készítek, ide teszem a tojást, a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt. Addig gyúrom, míg sima, fényes felületű lesz a tésztám. Lazán fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe.
A káposztát lereszelem, megsózom és 10-15 percig állni hagyom.
Az olajon karamellízálom a cukrot, majd ráteszem a kinyomkodott káposztát és aranybarnára pirítom.
Félreteszem hűlni.
Amikor a káposzta szobahőmérsékletű, előveszem a tésztát és lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom.
Rákenem a töltelék felét, majd hajtogatom. Gondolatban három részre osztom. A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a bal oldalit. Az így kapott tésztacsíkra is kenek a töltelékből. Ezután
fentről lehajtom középig, majd alulról is felhajtom a közepéig, végül egymásra hajtom. 30 percre hűtőbe teszem.
Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsin újra kelesztem, egész felvert tojással óvatosan lekenem, majd 180-190 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.
Ez hatalmas adag, négy tepsivel lesz belőle. Normál esetben a fele hozzávalóból is lesz kb 40-50 darab
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd nagyon vékonyra nyújtjuk és akkora téglalapokat vágunk belőle, amekkora jénaiban sütjük a lasagnet. A vöröshagymát felaprítju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta elkészítése: Keverjük el a vizet a tojásokkal, és a sóval, majd adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk össze. (ragacsos tészta lesz, de ne adjunk hozzá több lisztet!!!) Pihen...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet felcsíkozzuk, olívaolajban megforgatjuk egy serpenyőben, míg ki nem fehéredik, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A többi hozzávalót kockára vágva, hozzáadjuk...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA forrásban lévő, enyhén sós vízbe először beletesszük a fagyasztott zöldborsót, majd megvárjuk, hogy újra felforrjon a víz. Amikor újra forr, hozzáadjuk a tésztát, és ízlés szerin...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű