menu

Családireceptkönyv.hu

100% gyümölcsbefőtt, cukor és tartósítószer nélkül


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


idénygyümölcs: őszibarack, sárgabarack, meggy, körte, piszke
tiszta, csavaros tetejű üvegek
kukta

Elkészítés:


Mosd meg a gyümölcsöt, darabold, ha kell, szorosan dugiszold bele a tiszta üvegbe (én úgy megtömöm, hogy a tetővel kissé még le is kell nyomnom).
Az üvegeket tedd a kuktába, öntsd fel a max. jelzésig vízzel, zárd rá a tetejét, gyújts alá, sípoláskor csökkentsd minimumra lángot, és 15 perc után zárd el alatta a gázt.
Ha már nyitható, mehet a szárazdunsztba. És kész!

Szilvára 1 kanál rum, némi fahéj, hmmmm.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az üvegeket el lehet fektetni a kuktában, de a bébiételes üvegeket egymásra is lehet tornyozni. A lényeg, hogy max. jelzésnél magasabban ne álljon víz, és a legfelső üveget 3/4 részéig lepje el.
Ha nem csak 1 adagot főzöl, vagy kicsi a kuktád, és folyamatosan cserélgeted az üvegeket, akkor 20 percig főzd, ereszd ki a gőzt, tedd dunsztba, és jöhet a következő adag.
Én miután kiszedem, pár percre fejreállítom a konyhapulton. Ha véletlenül nem zár jól a kupak, rögtön kiderül, és tesztelni is lehet azonnal.
A képen látszik, hogy a csordultig pakolt cseresznyebefőttem kb. a 4/5 részéig esett össze, és félig lett gyömölcslével. De nem repedt ki, nem püffedt fel, a leve meg valami mennyei!
eMC-s vízben (1:1000) áztattam a cseresznyéket 10 percig, utána leöblítettem. A kukackák 99%-a kispurizott a cseresznyéből ezalatt a 10 perc alatt, nem is kellett órákon át áztatni.
Kalkulációként: tegnap 1 "sparosnarancsosvödörnyi" szár nélkül szedett cseresznyéből lett 10 db 7 dl-es üveg befőtt.
Eláll! Bírja! Én idén lecsót és zöldbabot is ilyen módon fogok eltenni kísérleti jelleggel... Majd télen kiegészítésként megjegyzem, hogyan sikerült.

Cukormentes befőzésre fel!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Sárgabarack lekvár vaníliásan
Sárgabarack lekvár vaníliásan

Megpucoljuk a barackot és leturmixoljuk, kilogrammonként 60 dkg cukor, de kostóljuk, vaníliáscikor, ezt jól elkavarjuk és másnapig lefedve hagyjuk. Másnap belekeverjük a zselésítőt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sárgabaracklekvár
Sárgabaracklekvár

Egy edénybe rakjuk a barackot és közepes lángon elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a fruktózt. Óvatosan bánjunk a fruktózzal, mert nagyon gyorsan meg tud karamelizálódni. Ha túl pirul kes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szilvalekvár sütőben
Szilvalekvár sütőben

A szilvát megmostam, kimagoztam és egy nagy tepsibe tettem az egészet. A sütőt először 170 fokra állítottam be, majd később, mikor már kicsit összeesett a szilva, akkor lejjebb vet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar zöld dió befőtt
zöld dió befőtt

A cukorból és a vízből szirupot főzök, hozzáadom a fűszereket és a diókat is. Fél órát forralom, majd 24 órát pihentetem. Másnap újra felforralom és még 24 órát pihentetem. Végü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk