menu

Családireceptkönyv.hu

Pacsni


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- négy és fél bögre fehér finomliszt (55 dkg),
- egy és negyed bögre langyos tej (3 dl),
- negyed bögre kristálycukor + 1 teáskanálnyi,
- 3 dkg élesztő,
- 1 teáskanál só,
- 5+5 dkg vaj,
- 1 tojás,

Elkészítés:


A langyos tejben keverjünk el egy teáskanál kristálycukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt, enyhén keverjük el azt is, és tegyük félre nagyjából tíz percre, hogy az élesztő felfuthasson.
Egy nagyobb tálba mérjük ki a lisztet, a sót, a cukrot, és keverjük össze.
A vaj felét vágjuk le, és enyhén olvasszuk meg, míg a másik felét tegyük be a fagyasztóba, hogy jól megdermedjen a reszeléshez.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a tojást, valamint a vajat, és dagasszunk belőle lágy tésztát. Lágy legyen, de ne ragadjon, akkor jó, ha dagasztás közben elválik az edény falától! Ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá még egy pici lisztet!
Osszuk három egyenlő részre, készítsünk belőlük három egyforma gombócot, helyezzük őket egy enyhén lisztezett nyújtódeszkára és takarjuk le őket egy tiszta konyharuhával, húsz percre.
A megkelt tésztagombócainkat egyenként nyújtsuk őket nagyjából egyforma téglalapokká, majd terítsük az elsőt a deszkánkra, reszeljük rá a megdermedt vaj felét.
Terítsünk a vajas lapunkra egy újabb lapot, és reszeljük rá a vaj másik felét, majd takarjuk be az egészet a harmadik téglalapunkkal! Ezután nyújtófával nyújtsuk meg egy picit a tésztát. Nem kell nagyon, csak hengergessük rajta végig egyszer-kétszer, hogy összesimuljanak a lapok
Ezután pizzaszeletelővel vagy éles késsel vágjuk 12 egyenlő téglalapra a tésztát. Ez úgy a legegyszerűbb, ha egyszer hosszára elfelezitek, majd a feleket még egyszer felezitek. Ezután keresztbe pedig három részre vágjátok!
Két tepsit béleljetek ki sütőpapírral, majd a pacsnikat helyezzétek rá a tepsikre hatosával úgy, hogy közben mindegyik pacsni két végét enyhén meghúzzátok, hogy picit megnyúljon a tészta. Csak picit! A pacsnikat kicsit ferdén a legpraktikusabb elhelyezni tepsin, két sorban és hármasával, úgy fognak a legjobban elférni.
A tepsiket takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk őket kelni további fél órát! Eközben, nagyjából 15 perc elteltével húzzuk ismét szét egy kicsit a pacsnikat a két végüknél fogva, hogy elnyerhessék a tökéletes pacsni formájukat!
Sütés előtt kenjük meg a tetejüket vízzel, egy szilikonos ecset segítségével, majd irány a 220 fokra előmelegített sütő, alul-felül sütés programon!

Pacsni

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nagy
Leveles, sajtos rudak
Leveles, sajtos rudak

A liszthez morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az összes hozzávalót és jól összegyúrjuk, majd dagasztjuk. Aki nem biztos magában, az élesztőt fel is futtathatja a langyos vízben és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Lakatos
Fánk
Fánk

A szénhidrátcsökkentett liszteket egy tálba tesszük. A lisztbe beleszórjuk az élesztőt, a negyedannyi édesítőt, és a vajat/kókuszzsírt felolvasztva. A langyos tejet apránként hoz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Márti
Gyors kelt tészta édesen vagy sósan
Gyors kelt tészta édesen vagy sósan

Az élesztőt tálba morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és keverjük, míg össze nem olvad, majd a tejet, olajat, hozzákeverjük, végül a sót és a lisztet, összegyúrjuk, és 3 cipót készít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos-tejfölös pogácsa Borbás Marcsi
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Sajtos-tejfölös pogácsa Borbás Marcsi

Langyosíts meg másfél deci tejfölt, keverd el benne az élesztőt, és pihentesd öt percig. Morzsold össze a lisztet a vajjal, adj hozzá egy tojást, majd mehet hozzá az élesztős kever...

Elkészítési idő: 10ó
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk