(22×36 cm-es tepsihez)
5 tojás
20 dkg kristálycukor
0,8 dl tej (ha 1 dl-t tesztek bele, végül is az sem sok)
0,8 dl olaj
2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
20 dkg liszt
10 g sütőpor
A krémhez:
8 dl tej
kb. 5 evőkanál búzadara (púposan)
10-15 dkg puha vaj
15 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
A tetejére:
kakaópor
A krémhez megfőzöm a tejben a búzadarát (sűrűre), és néha-néha megkevergetve kihűtöm teljesen. A puha vajat a porcukorral kikeverem, majd hozzáadom a kihűlt tejbegrízt és botmixerrel jól kihabosítom.
A tésztához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tejet, majd az olajat, mellyel szintél jól elkeverem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral és hozzákeverem a tojásos masszához, végül óvatosan hozzákeverem a tojások felvert habját (fehérjét habbá verve).
Margarinozott/lisztezett tepsibe egyengetem a masszát, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 14-15 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát!!)
A kihűlt tésztára kenem a krémet egyenletesen. Ha nagyon lágy a krém a tésztán, 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy szépen lehessen szeletelni. Majd kakaóporral meghintem a tetejét, és felszeletelve tálalom.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a cukrot és az élesztős tejet. A maradék tejet is hozzáöntjük, majd a...
Elkészítési idő: hosszú Nehézség: KözepesA 40 dkg lisztet a 4 tojássárgát 15dkg porcukorral, 18dkg zsírral, a sütőporral és az egy citrom levével és reszelt héjával összegyúrjuk. A tészta nagyobbik felét tepsibe tesszük,...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat fenti sorrendben jól összekeverem. Egy közepes tepsibe öntöm, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 percen keresztül sütöm. Tetszés szerint szeletelem, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a tojást, a kakaót, a mézet, a margarint és a porcukrot gőz fölött összekeverjük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a liszttel elkevert szódabikarbónát. Jól összedolgozzu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű