- 154 g teljes kiőrlésű liszt
- 96 g finomliszt
- 2 teáskanál 1:4 édesítőszer
- csipet só
- 100 g hideg vaj
- 50 ml hideg víz
A töltelék hozzávalói:
- 500 g szilva
- 2 teáskanál 1:4 édesítőszer
- vanília ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- őrölt szegfűszeg ízlés szerint
- gyömbér ízlés szerint
- 1 kanál keményítő
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás a kenéshez
◾️A liszteket átszitáljuk és az édesítővel, valamint a vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
◾Hozzáadjuk a vizet, összegyúrjuk majd lapos korongot formálva belőle folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
◾️A szilvát elnegyedeljük, hozzáadjuk az édesítőt, a fűszereket, a citrom héját és a keményítőt, majd összekeverjük.
◾️A sütőt 190°-ra előmelegítjük.
◾️A tésztát a hűtőből kivéve kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk.
▪️Én egy sütőpapíron nyújtottam, amit utána átemeltem a tepsibe.
◾️A szilvákat tegyük a tészta közepére úgy, hogy 2-3 cm maradjon a szélein.
◾️A kimaradt részt hajtogassuk a tésztára, az illeszkedésnél nyomjuk össze és kenjük meg a felvert tojással.
◾️Kb. 40 perc alatt süssük készre.
A csokoládét a mézzel és 3 dl tejszínnel együtt gőz fölött megolvasztjuk. Kevergetni kell, hogy ne legyen csomós! A maradék habtejszínt a kávéporral és a fahéjjal felverjük. Majd ö...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű1. Összekeverjük a lisztet a sütőporral. 2. Habosra dolgozzuk a margarint a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Jól elkeverjük az egészet. 3. Beletesszük a vaníliás...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: NehézA liszteket összekeverjük, hozzámorzsoljuk a vajat, ezután hozzákeverjük a por élesztőt, a sütőport, sót, xilitet, és a meleg tejet. Átgyúrjuk lisztezett deszkán. Kinyújtjuk, megke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat habosra keverjük, lassú keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgáját, és éppen csak simára keverjük. A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd lazán elkeve...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű