50 dkg lencse, 2-3 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 fehérrépa, kis darab zeller, kis darab karalábé, petrezselyem zöldje, 2 fakanálnyi zsír, 10-15 dkg kolozsvári szalonna, 1 szál csípős házi kolbász, 2 pár frakfurti virsli, 2 db babérlevél, tárkony, kakukkfű, lestyán, só, pirosparika, 2 tk dijoni mustár
A habaráshoz:
2 ek liszt, 150 g tejföl
A lencsét előző nap beáztatom.
Leöntöm a lencse áztató levét és átmosom.
A petrezselyem zöldjét, hagymát, sárgarépát, szalonnát, kolbászt, virslit felszelem. A zsírra rádobom a szalonnát, amikor kezd pirulni, ráteszem az apróra vágott hagymát. Ha kezd pirulni ráteszem a zöldségeket. 1 ek pirospaprikát teszünk rá és átforgatjuk. Ez után következik a lencse.
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Most jöhet a babérlevél, a tárkony, a kakukkfű, a lestyán és óvatosan a só. (Vigyázat, a kolbász és a virsli is sós, el ne sózzuk !!!) Lefedem és kb. 20 perc főzés után máris bele keverem a habarást. Most beledobom a kolbász- és virslikarikákat, valamint a mustárt. Még pár percig főzöm. Ha kell után sózom.
1. A puha Ramát az olvasztott keserű csokoládéval habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojásfehérjét kristálycukorral habbá verjük, majd a kettőt összekever...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. A liszet a sót a vajat a tojassargákat, 1-2 kanal tejfölt a felfuttatot élesztővel elkezdjük összegyúrni egy tálban. Gyurjunk be...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: NehézA húst és a májat mosd meg. A répát és a hagymát tisztítsd meg. A húst és a májat, a zöldségekkel együtt daráld le. A kenyérbelet a megtisztított fokhagymagerezdekkel együtt daráld...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAmíg az élesztő felfutott, összekevertem a száraz hozzávalókat: lisztek, édesító, só, búzasikér, fűszerek. A felfutott élesztőben elkevertem a tojást, a vanília aromát, rumaromát,...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz