1 db 5 literes befőző üveg
2 kg fürtös uborka (10-15 cm hosszú)
2 cs zsenge kapor
2-2,5 l víz
2 nagy ek. só
kb. 30 dkg kenyér
Tedd fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsd elő az uborkát.
Az uborkát alaposan mosd meg. A végeit vágd le. Noha csak a szár felé eső vége keseredik, a másik csücsköt is el kell távolítani, hogy az erjedő lé majd "dolgozhasson". Éppen emiatt az uborkát hosszában is be kell metszeni, így középtájon is át tudja járni a kovászos lé.
Az elöblített befőttes üveg alján teríts szét egy adag kaprot. Öreg kapor is jó, de a friss sokkal élénkebb ízt ad.
Az uborkákat álló helyzetben tedd az üvegbe. Ha kicsit megbillented az üveget, könnyen menni fog. Az első uborkasorra tegyél megint kaprot, erre jöhet a következő uborkasor, majd megint kapor.
Mire idáig eljutsz, biztosan felforr a víz. Nagyon óvatosan ezt a forró sós vizet öntsd az uborkára úgy, hogy rendesen ellepje.
Az sem mindegy, miylen kenyérrel indítod be az erjedési folyamatot. Legjobb a félbarna kenyér, mivel nagyobb valószínűséggel készült valódi élesztőt tartalmazó kovászból. Száraz kenyeret is használhatsz erre a célra. Az amerikai-típusú mesterségesen fölfújt szendvicskenyerek viszont rossz irányba vihetik az erjedést, könnyen előfordulhat, hogy megpuhul, sőt megbüdösödik, "elfolyik" az uborka. A kenyérréteg az üveg szájáig érjen, erre még önts annyit a sós léből, hogy ez is átnedvesedjen.
A teli uborkásüveget állítsd egy tálba, hiszen ahogy beindul az erjedés, valamennyi lé ki fog forrni. Később mindig pótold vissza a távozó folyadékot, mert az uborka léből kilógó része megfehéredik, és megpuhul.
A kovászolódó uborkát tartsd letakarva. Azért sem szabad túltömni az üveg száját kenyérrel, mert a dagadó kenyér, illetve a forró alaplé megemelheti tányért. Noha a kovászosuborka készítéshez kell a meleg, tűző napra állítani az üveget nem jó ötlet! Annyira átemelkedhet az üveg tartalma, hogy a kovászolást végző élesztők elpusztulhatnak. Helyüket ilyenkor más mikroorganizmusok veszik át, és rossz irányba viszik az erjedést. Ennek következtében az uborka megpuhul, megromlik.
Ha minden pontot betartasz, időjárástól függően a 4. vagy az 5. napon kész a tökéletes kovászos uborka. Emeld le a kenyérréteget, az uborkát tedd kisebb üvegekbe, szűrd rá a levét, mehet is a hűtőbe! 2-3 hétig friss marad. Hidegen a legfinomabb!
Hallottál már arról, hogy kenyér helyett akár krumplival is beindíthatod az erjedést?
1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel. 2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót. 3. A megtömöt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egészet összekeverjük miután a só és cukor elolvadt rámerjük az üvegben levő uborkára.Lezárjuk és már vihetjük is a kamrába.Kevesebb cukorral paprika eltevéséhez is használhatju...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 napig áll a saját levébe, üvegbe rakjuk.
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA spárgának vágjuk le a fás végét és mossuk meg alaposan. A sárgarépát is mossuk meg, hagyjunk rajta egy kicsit a zöld szárából, majd zöldséghámozóval kacsúsítsuk meg egy kicsit (a...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Nehéz