50 dkg rózsaszirom,
50 dkg cukor,
2 citrom leve,
1 ek. rózsalikőr.
A rózsaszirmokat leöblítjük, és a szirmok tövénél lévő sárgásfehér részt letépjük. 3 dl vizet felforralunk, beletesszük a rózsaszirmokat, és öt percig forraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, 25-30 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleöntjük a rózsalikőrt, és forrón üvegekbe töltjük, az üvegeket lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Télen nagy sikerünk lesz ezzel az igazi különlegességgel.
Aki a cukrot sokallja az az almás, cseresznyés megoldást válassza.
Fűben. Fában. Természet Kincsestára
Oldal (kedveled) · 20 órája, Budapest közelében ·
Én először Bulgáriában kóstoltam RÓZSA LEKVÁRT..
Aztán tavaly mivel rengeteg illatos rózsám volt, és sajnáltam őket mikor kezdtek lehullani a szirmok..
Épp cseresznye lekvár projekt közepén jártam, mikor egy merész gondolattal a cseresznyét összefőztem a megmosott illatos rózsaszirmokkal..
Mondanom sem kell hogy valami döbbenetesen finom és különleges csemege kerekedett ki belőle.. :)
Van aki almával főzi össze.. én még nem próbáltam, de talán az idén..
Most egy olyan receptet hoztam nektek ami csak sziromból készül..
De a variációk számtalanok ebben az esetben is..
Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek. Ha van rá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűi a pektint illeti, ha éppen nincs otthon, házilag is készíthetünk. Persze előfordulhat, hogy nem sikerül tökéleteset alkotnunk és számoljunk a plusz művelettel járó extra idővel é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meggyet megmossuk, leszáraljuk (én szűrőben még egyszer le szoktam öblíteni). Egy nagyobb edényben a vizet a cukorral felforraljuk, amikor a cukor elolvadt, belerakunk kb. 4-5 ü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű