350 g finomliszt (BL 55)
250 g kenyérliszt (BL 80)
20 g friss élesztő
4 dl víz (hideg csapvíz)
65 g olívaolaj
15 g finom só
1 evőkanál porcukor
A vízben elkeverem és feloldom az élesztőt és a porcukrot. Nem futtatom meg, hanem azonnal elkeverem a többi alapanyaggal, de még nem dagasztom, csak összeállítom a tésztát. Kelesztő tálban 10 percig lefedve hagyom pihenni.
Egy evőkanál olajat elkenek a munkalapon és könnyedén megdagasztom a tésztát. A tálban letakarva pihentetem 10 percig, majd olajos felületen újra, könnyedén megdagasztom.
- A tészta egyre ruganyosabb, egyre bársonyosabb lesz, illetve a dagasztások folyamán egyre jobban engedelmeskedik. Addig szoktam dagasztani, amíg a tészta fel nem veszi az olajat és el nem kezd ragadni a munkalaphoz.
A több, könnyed dagasztás olajos felületen nagyon jót tesz a pizza tésztának. Az olajat beissza, egyre könnyebb, levegősebb és bársonyosabb lesz a tészta.
Ha nagyon sietünk, akkor az első dagasztás utáni 10 percet hagyjuk ki, így majdnem 15 percet nyerünk. Többet nem érdemes, mert a tészta minőségének rovására megy. -
Most 20 percig pihentetem, majd ugyanúgy – olajos felületen - dagasztom, mint az előzőekben.
Ez után a dagasztás után 30 percig pihentetem, és könnyedén megdagasztom újra.
Most is 30 percet pihenjen a tészta, ekkor készen áll a formázásra, vagy kiporciózom, fóliába csomagolom és megy pihenni a hűtőbe felhasználásig.
3 napig fel tudom használni a frissen gyúrt pizza tésztát, ha csak simán hűtőbe teszem.
Ekkor a felhasználásnak megfelelő részre osztom a tésztát, cipókat formázok belőle, meghintem kevés liszttel. Ezt követően formára igazítom, vagy pizza formába, vagy tepsire, lepényformára.
Lehet nyújtófával nyújtani is, és lehet a saját súlyával nyújtani a tésztát, majd az ujjainkkal a végső formára és vastagságra nyomkodni, igazítani
Az alapanyagokat összedolgozzuk, 50-60 grammos golyókat készítünk belőle. Kinyújtjuk vékonyra és forró, enyhén olajos serpenyőben megsütjük. Ízlés szerint tölthetjük zöldségekkel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót, a mézet, a darált kekszet a citromlével, vaníliacukorral jól kikeverem. Vizes kézzel gombócokká formázom, mindegyik közepébe egy fogvájót teszek és egy fél órára beteszem...
Elkészítési idő: 1/2 óra Nehézség: Könnyű1 liter aludt vagy forró tejet, 1/2 kg túrót – melyet előbb áttörtél krumpli törőn – főzz össze 5 percen át. Nyomás nélkül szűrd le róla a savót, majd lábasba téve 6 dkg vajjal, 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűU tavi na maslacu popecite izmrvljene kekse do zlatnožute boje. Dodajte mljeveni mak pa još kratko sve pomiješajte. 2. Njoke skuhajte u posoljenoj vodi prema uputi na pakiranju...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű