5 dkg vaj
5 evőkanál liszt
5 dl tej
só
szerecsendió
Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz.
Pirítsd meg a lisztet
Öntsd föl a tejjel és keverd el csomómentesen.
És most jön a csomómentes besamel mártás titka. Ez tudom, hogy szembe megy mindennel, amit a rántásról tanultál, de működik: A liszt pirításával egy időben kezdd el melegíteni a tejet egy külön lábasban (vagy mikróban). Amikor ráöntöd a rántásra, akkor a tej legyen forró. Egyszerre öntsd bele az egészet, és néhány gyors mozdulattal keverd el. Garantálom, hogy ha így teszel, a mártás nem lesz csomós. (Ha mégis, a végén szűrd le vagy botmixerrel egyneműsítsd.)
Forró tejjel, egy hirtelen mozdulattal öntsd fel, így nem lesz csomós
Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor tudod, hogy kész van, amikor besűrűsödött, és a fakanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzn
Ha nem folyik össze, akkor van kész
Ízlés szerint sózd és tegyél bele reszelt szerecsendiót.
A paradicsomokat passzírozón átnyomuk, így megszabadulnk a magoktól és a héjtól. A hagymákat és a fokhagymákat zöldségaprítón pépesítjük (vagy éles késsel felaprítjuk), majd a f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szója granulátumot 1-1,5 órára beáztatjuk az ételízesítős vízbe. Kevés olajon átfuttatva megpirítjuk, majd ledaráljuk. Ízesítjük a péppé zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, só...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekavarom
Elkészítési idő: pár perc Nehézség: KönnyűEgy nagy csokor kaprot egészen apróra felvágunk, két szál újhagymát a zöldjével együtt felkarikázunk. A margarint felolvasztjuk, majd megfuttatjuk rajta a hagymát. Mikor már van e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű