egy 20×30 cm-es formához:
A tésztához:
4 egész tojás
2 bögre porcukor (1 bögre=2,5 dl)
1 bögre Vénusz olaj
2 bögre liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg darált dió
1 kávéskanál fahéj
1 db citrom reszelt héja
3 db alma reszelve
A krémhez:
2 tubus sűrített tej
2 evőkanál méz
10 dkg cukor
20 dkg vaj
15 dkg aprított mogyoró
2 csapott evőkanál liszt
A bevonathoz:
15 dkg csokoládé
1 evőkanál Vénusz olaj
5 dkg aprított mogyoró
A tésztához a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk apránként az olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet, a diót, a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Mindezeket összekeverve végül a durvára reszelt, kifacsart almát is hozzákeverjük. Sütőpapírral bélelt formába ötjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A krémhez a sűrített tejet a cukorral és a mézzel egy kis lábasban kevergetve karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a lisztet, végül a vajat. A tűzről levéve hozzákeverjük az aprított mogyorót, kihűtjük, majd elektromos habverővel jól kihabosítjuk.
A kihűlt süteményre egyenletesen rákenjük a krémet.
A csokoládét az olajjal mikróban felolvasztjuk, majd simára keverjük. A krémre csurgatjuk, egy kicsit megrázogatjuk a tálcát, amire a süteményt tettük, így szép egyenletes lesz a bevonat. Az aprított mogyoróval megszórjuk. Hűtőbe tesszük, 1 óra múlva szeletelhető.
Megjegyzés:
Nagyon finom sütemény, tele minden jóval. Saját találmány! :)
A hozzávalókat először kanállal (a méz nagyon forró!), majd kézzel összedolgozzuk. Bő egy órát lefedve vagy zacskóba csomagolva hűtőben tartjuk, ezután alaposan átgyúrjuk a tésztát...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: NehézElkeverjük a tészta száraz hozzávalóit, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a tejfölt, a mézet és a puha vajat, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztából diónyi golyókat formá...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA piskótához a tojások sárgáját a cukor ¼ részével habosra keverjük. A maradék cukorral felverjük a fehérjét. A cukrot rögtön az elején beletesszük, így a habunk egy kicsit lágyabb...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Közepes1. A mazsolát legalább 2 órára rumba áztatjuk, majd a cukorral, dióval, fahéjjal, tejjel folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hűlni hagyjuk. 2. A szokásos módon e...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Közepes