10 dkg liszt
25 dkg margarin/vaj, vagy fele-fele
18 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
csipet só
4 dl tej
+ tetszés szerinti ízesítő anyagok
A lisztet elkeverjük a cukorral, felöntjük apránként a tejjel, csomómentesre keverjük, beledaraboljuk a mararint, és állandó keverés mellett olyan sűrűre főzzük, hogy az edény falától elváljon.
Időnként megkeverve teljesen kihűtjük, bármilyen sütemény, torta tölthető vele.
Változatok:
Csokoládés: a cukros liszthez még 3-4 ek. tiszta kakaóport adunk
Karamellás: a 4 dl tejből és 10 dkg cukorból előbb erős karamellás tejet főzünk, lehűtjük, ezzel öntjük fel a maradék 10 dkg cukorral kevert lisztet
Kávés: a tej felét feketekávéval helyettesítjük, az ízt további 1 ek. darált kávéval erősítjük.
Puncs: A tejből 1 dl-t sütőrummal helyettesítünk, amibe 10 dkg mazsolát előzőleg beáztatunk. A mazsolával együtt főzzük a krémet, de keverésnél vigyázzunk, hogy a mazsola össze ne törjön. Ha szükséges, ételszínezékkel erősíthetjük a rózsaszín színt.
Rumos szilva: ugyanúgy készül, ahogy a puncs, csak apróra vágott aszalt szilvát használunk mazsola helyett.
Narancsos: A keverékhez 12 dkg lisztet, és kb. egy ek. reszelt narancshéjat adunk. Egy narancsot nagyon apró kockákra vágunk, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, és a már teljesen kihűlt krémhez keverjük. Ugyanígy készül citromból is.
Túrós: a kész, kihűlt krémhez 25 dkg, szitán áttört túrót adunk, mazsolát, reszelt citromhéjat adunk hozzá.
Diós: A krémhez a tejen felül 1 dl diólikőrt is adunk, a kihűlt krémbe (ami kicsit hígabb) egy marék darált diót adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük. Pontosan ugyanígy készül mákkal is, csak likőr nélkül. A mandulakrémhez pedig pár csepp mandulaesszenciát is adjunk.
Tanácsok: Lehet cukor helyett mézzel is készíteni, ilyenkor 10-15 dkg elég, és vagy egy kicsit kevesebb tej, vagy több liszt szükséges.
Tanácsok:A fenti módon egy homogén, pudingszerű krémet kapunk, amiben az olvasztott vaj vagy margarin adja a jellegzetes "plusz" ízt, viszont a krém így kicsit nehezebb lesz.
Ha a habosabb, könnyebb krémeket szeretjük, akkor a zsiradékot ne főzzük a krémbe, hanem hidegen keverjük ki nagyon habosra, és apránként adjuk hozzá a teljesen lehűtött főtt krémet. Így is nagyon finom, bár nem csak az állaga, az íze is más így, mint az eredeti receptben.
A tészta hozzávalóiból kakaós piskótát sütünk. A tésztát két lapban sütjük, vagy egyben és kettévágjuk. A krémhez a pudingot a tejel felfőzzük, majd kihűtjük. A tejszínhabot kemén...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűmint fenn
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KözepesElkészítése: A kiengedett tésztát lisztezett deszkán ketté osztjuk, és vékonyra kinyújtjuk. Gáztepsibe helyezzük, villával kissé megszurkáljuk, majd 210 fokos, előmelegített sütőb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lapokhoz felverjük a tojásfehérjét a cukorral majd hozzáadjuk a lisztet és az őrölt diót. A masszából 4 lapot sütünk, sütőpapíron, 22 cm-es tortaformában, lassú tűzön, kb. 15-18...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű