2 db érett avokádó, minél puhább és sötétebb színű annál jobb
1 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
só
bors
fél citrom leve
Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. Ha kemény gyümölcsöt veszünk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik, megpuhul.
Az avokádót kettévágom, a magot eltávolítom, kiskanállal kiszedem a belsejét, villával összetöröm, jó alaposan kikavarom, közben ráfacsarom a citromlevet, megsózom, kávéskanálnyi só elég, megszórom borssal, és kozzákeverem a nagyon apróra vágott lilahagymát és fokhagymagerezdet. Hűtőbe teszem, kicsit hagyom összeérni az ízeket. Pirítósra kenve isteni.
Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium valamint kalcium és magnézium is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.
Küldte: Borsodi Eszter
A karfiolt sós vízben megfőzzük (3-4 ek tejet adunk a főzővízhez, hogy a szaga ne érződjön). Amikor megfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, és krumplitörővel jól összedolgoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA sütőt 180 fokra melegítjük. Egy kis jénai vagy kerámia tepsibe/sütőtálba öntünk 1 evőkanál olívaolajat. A paradicsomot karikákra vágjuk. A fetasajtot 4 egyenlő téglalapra vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt szétszedjük kisebb részekre, majd forró vízben megfőzzük, amíg egészen puha nem lesz. Ha megpuhult, leszűrjük és egy tálba tesszük, adjuk hozzá a fűszereket, a sajtot, a...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA cukkinit megtisztítjuk, ha van benne keményebb magot tartalmazó rész, azt kivágjuk. A reszelő nagy lyukán lereszeljük, meghintjük sóval, és jól összeforgatjuk. Kb. 25 percre fél...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű