20 dkg kovász
3 dl víz
50 dkg kenyérliszt
1,2 dkg só
A kovászhoz nem kell más, csak egy alma, fél liter ásványvíz, és liszt a későbbi etetéshez.
Az almát felkockázzuk, és egy dunsztosüvegbe dobjuk. Rátöltjük a vizet, és rázárjuk a fedőt az üvegre. Szoba hőmérsékleten hagyjuk erjedni. Kb 3-4 nap alatt a víz kissé zavarossá válik, pezsegni kezd. Ekkor szűrjük le, és kb 1,2 dl-t keverjünk össze azonos mennyiségű liszttel. Így 240 g kovászunk keletkezik, amely térfogatának duplájára növekedése után azonnal alkalmas kenyérsütéshez. 3 x 30 perc hajtogatás után 250 fokon 15 percig, majd 200 fokon 20 percig /cserépedényben/ jénaiban sütni. A maradék erjedt víz hűtőben tárolva 3-4 napig használható kovász készítéshez, vagy etetéshez. De akár közvetlenül kenyértésztához is keverhető víz helyett.
. Szőlővel is, és bármilyen ehető növénnyel működik.
https://www.facebook.com/groups/280135839123738/posts/1292236911246954/?__cft__[0]=AZXmmJoTe2TKY0TEl81LUREfkEzrDBT9XCG5ejd_wKkt2XL_OlUBTeG_3anenld0kXj8S6WXe6qWm9qpUPuVqQKu7QwjyBH0f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA receptet kenyérsütőgépben készítjük el. - Program: normál kenyér - Szín: közép
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kovászt feloldottam a vízben, a lisztet átszitáltam, elkevertem a sóval, majd a feloldott kovásszal. Összeállítottam a tésztát és letakarva hagytam 10 percig pihenni a kelesztő t...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz elkészítés pofonegyszerű: fogom a dagasztótálat, belemérem a lisztet, sót, olajat, burgonyapelyhet, aszkorbinsavat, belemorzsolom az élesztőt, belelöttyintem a vizet, és hagyom...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz