5-6 kg gyümölcsből, 12-14 üveg lesz.
Tiszta üvegek, tiszta kupakok, gyümölcs.
Lekvár készítésnél 20-25 db polisett tabletta,
befőttnél 3-5 db polisett tabletta,attól függ milyen édes a gyümölcs.
birshez 3 - 5 szegfűszeg
Lekvár: A tisztára mosott és sérülésektől megtisztított, kimagozott stb. gyümölcsöt ledarálom, megfőzöm. /kb. 1 - 3 óra /. Beleteszem a polisettet és 10-15 percig forralom. A forró lekvárt üvegekbe merem, lezárom.Két folpach közé nátrium benzonátot teszek. Száraz dunsztba teszem,/ pokróc/, két napig hagyom kihűlni.
Befőtt:Ha befőttet készítek, a gyümölcsöt közvetlenül az üvegbe teszem, majd annyi vizet öntök rá, amennyi elfedi,és pár szem polisett tablettát. Az üvegeket egy nagy lábosba teszem, majd a lábosba vizet öntök. A kupakok alá itt is két folpach közé nátrium benzoátot teszek. Az edényben lévő vizet felforralom, /80-90 fok / Kikapcsolom a tűzhelyet és a befőttet abba hagyom kihűlni.
A gyümölcsöt alaposan megmostam és átválogattam, majd feltettem főni. Amikor megforr, átpasszíroztam az egészet és a magokból 1 e.k. visszakerült a szószba,hogy guszta rusztikus le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA grapefruitokat, a narancsot meg a mandarint meghámozzuk, vigyázva, hogy a fehér részeket maradéktalanul eltávolítsuk, mert keserű lehet tőle a kompót. A narancslevet felforraljuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA birsalmákat megmosom a rosszát eltávolítom, felszeletelem egy fazékban teszem és feltöltöm annyi vízzel,hogy jól ellepjeés puhára főzőm. Tiszta vászonruhán átszűröm és hag...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA diót száraz serpenyőben megpirítottam, ezt a lépést nem érdemes kihagyni, mert sokkal finomabb íze lesz a diónak. Amikor kihűlt durvára törtem, zacskóba téve sodrófával a legegys...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű