320 gramm liszt
50 gramm rozsliszt
30 gramm teljeskiörlésű búzaliszt
1 ek sikér
2 dkg élesztő
8 g só
280 ml langyos víz
30 g olívaolaj
A vízbe keverjük bele az élesztőt az olajat szitáljuk bele a liszteket, adjuk hozzá a sót és a sikért.
Mehet a dagasztógépbe kb. 5 percre, de lehet kézzel is akkor csak keverjük össze spatulával.
Tegyük bele a kelesztőtálba 45 percre. Utána húzzuk a tesztát mind a négy oldalról befelé, jöhet újabb 40 perc kelsztés. Ezután a videó alapján formázzuk meg a tésztát és tegyük egy összegyűrt sütőpapírral bélelt cipó kelesztőbe és 30 percig kelesszük.
Addig egy öntöttvaslábast tegyünk a 220 fokos sütőbe. Amikor elérte a hőfokot vegyük ki lábast és a sütőpappírral együtt tegyük bele a belisztezett tetejű kenyerünket, egy pengével vágjuk meg a tetejét tegyük rá a fedőt és tegyük be a sütőbe légkeveréssel 40-45 percre, ekkor vegyük le a fedőt és süssük tovább 190-200 fokon meg 5 percig.
Házi Pékek Klubja - kenyerek, sütik, desszertek, pizzák
Szücs István , videói
2023. 09. 05. 13 óra
1. A hozzávalókból rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok. 2. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. 3. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle. 4....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és a vizet és jól bedagasztjuk a tésztát kézzel, vagy a robotgép dagasztó karjával (kb.10 perc). A...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA kovászos kenyérhez szükség van egy jó érett kovászra, ami télen max. 10-12, nyáron akár 5-6 órával korábban lett megetetve. Szép buborékos és magasra emelkedett, akkor lehet vele...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukorral a langyos vízben feloldjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Majd beletesszük az olajat, jogurtot és sót, és sima tésztává dolgozzuk. Meleg helyen 1 ór...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes