menu

Családireceptkönyv.hu

149. Mákos barhesz


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


70 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
2 db burgonya
1 teáskanál mák
2 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
3 evőkanál étolaj
vagy
5 dkg margarin

Elkészítés:


Az élesztőből a cukorral, kevés liszttel és langyos vízzel kovászt készítünk. A liszteket összekeverjük a sóval, a közepébe mélyedést alakítunk, beletesszük a megfőtt és áttört burgonyát, a kovászt és langyos vízzel alaposan összedolgozzuk. Jó rugalmas, inkább kemény, mint lágy legyen. Ha már hólyagos, hozzádagasztjuk fokozatosan adagolva az olvasztott margarint vagy az olajat. Még egyszer alaposan megdögönyözzük, majd a tetejét belisztezve, letakarva a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, újból kissé átgyúrjuk és ismét megkelesztjük. Vigyázat, másodszor már fele annyi idő alatt megkel. Lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk és aszerint, hogy két kisebb vagy egy nagyobb süteményt akarunk-e készíteni, kettő vagy négy egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat egyenletesen vastag hurkává sodorjuk. Az egyik hurkát függőlegesen a deszkára helyezzük, a másikat keresztben rátesszük, úgy, hogy a közepén találkozzanak. A függőlegesen elhelyezett hurka felső szárát átvetjük a vízszintesen és négyágú fonatot készítünk. A tészta végeit összenyomjuk, és a két szélét alulra hajtjuk úgy, hogy a tetején középre kerüljön egy fonat. Kiolajozott tepsire helyezzük óvatosan és letakarva 30 percet pihentetjük. Mielőtt a sütőbe tennénk, a tetejét megkenjük felvert tojással és mákkal sűrűn behintjük. 180 fokra melegített sütőbe tesszük, 30 perc. Ha ünnepi süteménynek szánjuk, a tetejét mák helyett szálkásra vágott mandulával hintsük meg.

Trükkök, tippek, praktikák:


#kalácsfonás #Szabiapék #húsvét
A kalácsfonás technikái, ahogy Szabi, a pék csinálja | Mindmegette.hu

149. Mákos barhesz

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mozart kuglóf
Mozart kuglóf

A sütőt 170 fokra előmelegíteni. A vajat a porcukorral, a marcipánnal, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és egy csipet sóval nagyon habosra keverni. A tojásokat szétválasztan...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrós Pogácsa
Túrós Pogácsa

Fél kg túrót, 1 margarint, kb.fél kg lisztet és 2 kiskanál sót összegyúrunk. Hidegre (esetleg 1 éjszakára hűtőbe) tesszük, utánna 2-3 cm vastagra kinyújtjuk. Kis pogácsaszaggatóva...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Turós tekercs
Turós tekercs

Melegítsük meg a tejet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, beletesszük a puha vajat is és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Panettone
Panettone

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a tejet, a 4 tojássárgát, a vaníliás cukrot, egy kevés sót, és a reszelt citromhéjat, majd me...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk