3 kg almapaprika (használhatunk cseresznye- vagy hegyes erős paprikát is, akár vegyesen, a kicsit érettebb, pirosodó is nagyon jó bele)
1 l víz,
5 teáskanál só,
1 teáskanál szalicil vagy nátrium benzoát,
1 teáskanál borkén,
1 teáskanál szódabikarbóna,
5,5 dl 10 %-os ecet,
30 dkg cukor,
20-30 szem fekete bors,
mustármag ízlés szerint.
alaposan kimossuk és csírátlanítjuk az üvegeket és a tetőket,
a paprikákat több vízben alaposan megmossuk,
figyeljünk, hogy csak ép, egészséges paprikát legyenek köztük,
a paprikák szárát levágjuk,
a hozzávalókból elkészítjük a savanyító felöntő levet,
a léhez az összes hozzávalót hozzáadjuk a hideg vízhez és alaposan összekeverjük a levet, hogy a cukor is elovadjon,
a paprikákat elrendezzük az üvegekben,
majd ráöntjük a levet, hogy ellepje a paprikákat,
celofánnal és az üvegtetőkkel légmentesre lezárjuk,
már mehetnek is a spájzba a többi savanyúság mellé.
A hidegen készíthető felöntő levével bármilyen zöldségfélét elrakhatunk télire. A vegyes vágott savanyúsághoz is kitűnő, amibe a paprika is jól illik.
Mindent összekeverek és egy nagy tálba teszem. Letakarom konyharuhával és egy napig néha megkeverem. Másnap üvegekbe teszem, a levet amit engedett elosztom minden üvegbe, feltöltö...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz almát nagyon apróra reszeljük. Egy liter vizet, a citrom savat és az almát összekeverjük, majd egy napig állni hagyjuk, utána alaposan leszűrjük. Felforraljuk a cukrot 4 liter...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűÖsszekeverjük, 1 napig állni hagyjuk. Saját levében hordóba vagy üvegbe rakjuk. Ez kb 8-10 l.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűCitromokat karikázzuk fel, a virágokkal rétegezzük egy nagyobb edénybe és öntsük rá a vizet. Egy éjszakát pihen hűvös helyen. Másnap nyomkodjuk ... és szűrjük le. Pucolt almá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű