Tészta összetétele:
BL55 Finomliszt: 550 g
Só: 12 g
Cukor: 5 g
Tojássárga:
Darált sertésháj: 20 g
Tejföl: 60 g
Reszelt sajt: 100 g
Ecet (20%): 2 tk.
Szódavíz/Szénsavas ásványvíz (esetleg csapvíz): 250 ml
Háj előkészítése a tészta rétegzéséhez:
Darált sertésháj: 330 g
BL55 Finomliszt: 75 g
1. A tészta összetevőinek egyöntetű, jól kidolgozott tésztává dagasztása
2. A réteg képző háj összedolgozása a hozzá járó finomliszttel, majd lapos téglalap alakúvá formálása
3. Tészta érés: 30 perc
4. Tészta nyújtása, a háj belecsomagolása, hosszanti nyújtása és dupla hajtás elvégzése
5. Pihentetés: 10 perc
6. Nyújtás, szimpla hajtás
7. Pihentetés: 10 perc
8. Nyújtás, ismételt dupla hajtás
9. Pihentetés: 15 perc
10. A tészta készre nyújtása 4mm vastagságúra, majd egyenlő kocka, vagy téglalap alakok kivágása lehetőség szerint felforrósított késsel, de ennek a lehetőségnek hiányában simán késsel, vagy pizzavágóval. A kockák lekenése 1db felvert tojással (sütés után sötétebb, fényesebb felső felületet biztosít) vagy vízzel (világosabb, matt fényű felső felületet biztosít), majd megszórásuk reszelt sajttal, köményes sóval, magvakkal, vagy ízlés szerint választva. A süteményeket a sütőlemezen kellő távolságra egymástól kell elhelyezni.
11. Sütés: 220 C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni, majd 15-20 percig sütni. A sütési idő másfajta méret, vagy másfajta kialakítás esetén lehet ettől eltérő.
Hájas leveles tészta - Sós sütemények - Gábor a Házi Pék
1. A totut, a vajat, a vizet, a sót és az őrölt köményt összeturmixoljuk. 2. Ehhez a krémhez adjuk a lisztet, összegyúrjuk, majd pogácsát formálunk belőle (én nem pogácsa szaggat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit megfőztem, összetörtem és hűlni hagytam. Eldolgoztam a zsírral, majd hozzáadtam a sót, a lisztet és összegyúrtam. Egy lágy, de jó állagú tésztát kaptam (ha ti túl lágyna...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA burgonyákat héjában megfőzzük, kicsit hűlni hagyjuk, majd megtisztítjuk, és a kolbásszal együtt ledaráljuk. Alaposan összedolgozzuk a lereszelt hagymával, fűszerekkel és az egé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűmegveszem a kesz reteslapokat,... kulon 1 talba oszekeverek 2 tojas, 1 dcl olaj, 1 dcl viz, 1 dc tej, 20 dkg feta sajt, 10 dkg emental sajt, 1 nagy csokor z. petrezselem, 1 nagy cs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű