50 dkg liszt
30 dkg főtt krumpli
15 dkg puha vaj
2 tojás
2 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
1/2 kg alma
2 evőkanál étkezési keményítő
cukor (ízlés szerint, az alma savanyúságától függően)
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
mazsola (elhagyható)
a tetejére: villával elhabart tojás
Az almát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, majd a fűszerekkel és a cukorral kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg a leve el nem párolog. Beleforgatjuk a mazsolát és a keményítőt, majd félretesszük.
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a tejet, és állni hagyjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab nem képződik. A krumplit áttörjük, összedolgozzuk a tojással, a vajjal és a citromhéjjal. A liszthez adjuk, majd az egészből sima tésztát gyúrunk. Meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Utána lisztezett deszkán 1/2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 8-10 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk belőle. A korongok közepére 1-1 kiskanál tölteléket helyezünk, a tésztát a töltelékre hajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk.
A süteményt sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejét megkenjük tojással, majd 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Bármilyen más édes töltelékkel is készíthető.
(fahéjas-gyömbéres, kókuszos-lime-os) Vízgőz fölött a csokoládét megolvasztjuk. 20 deka darált mandulát összekeverünk 15 dkg porcukorral. Tehetünk bele pár csepp mandulaaromát. Ev...
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: KönnyűA tejben megfőzöm a rizst, a sóval, cukor felével, belekeverem a vajat. Ha teljesen kihűlt belekeverem a tojások sárgáját. Felverem a tojásfehérjét a maradék cukorral (én még tette...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűelőször a száraz alapanyag
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűVízgőz fölött összemelegítjük a hozzávalókat,ha kell színezzük,8 percet hagyjuk hűlni. Készen van
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű