50 dkg lencse
1 ek só ha nem füstöltlé
3 db babérlevél
1 ek olaj
2 ek liszt
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
2 ek tejföl
1 ek cukor
1 ek mustár
1 ek ecet vagy citromlé
1. Előző este a lencsét átválogatjuk és leöblítjük, az oldalast megmossuk, majd külön-külön tálban mindkettőt beáztatjuk langyos vízbe.
tipp:
Legjobb, ha előzőleg a füstölt csülköt, oldalast, nyelvet stb. puhára főzzük és a levében hagyjuk kihűlni (a hús sokkal zamatosabb marad!). Ezután a húst kivesszük a levéből, a lét jól kifagyasztjuk – ily módon könnyűszerrel leszedhetjük a tetejéről a zsírt – és a lencse áztató levével hígított füstöltlében tesszük fel a lencsét főzni. Vigyázat, a füstöltlé általában nagyon sós, és a sós közegben nehezen puhulnak meg a hüvelyesek!
A lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főzőlevet, és forró vízzel felöntve, a sóval és babérlevéllel puhára főzzük 25 perc alatt.
Közben elkészítjük a rántást. Az olajon megpirítjuk a lisztet, bele pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, felengedjük 1 dl hideg vízzel, és a tejföllel, majd csomómentesre keverjük, és berántjuk vele a kész lencsefőzeléket. Még 5 percet forraljuk kevergetés mellett. Cukorral és ecettel ízesítjük.
Az előző este beáztatott, kiválogatott babról leöntjük a bő vizet és hideg vízben feltesszük főni. Csak akkor sózzuk meg ha puhuló félben van. A zsírból a liszttel világos barna rá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meghámozott és kockára vágott krumplit beletesszük egy lábasba és annyi vízzel, hogy ellepje feltesszük főzni. Beledobunk egy egész fej hagymát, babérlevéllel ízesítjük, sózzuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHagymát és a füstölt szalonnát kockára vágjunk és olajon elkezdjük pirítani.Hozzáadjuk a lencsét,kevergetve pirítjuk,beletesszük a babérlevelet.Majd felöntjük kicsivel több vízzel,...
Elkészítési idő: kb 1 óra Nehézség: KönnyűElőző este beáztatjuk a babot. Másnap bő, higdeg vízben feltesszük főni 2 babérlevéllel, fokhagymával. Puhára főzzük. Csak ezután sózzuk, borsossuk, vegetázzuk, különben kemény mar...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű