3,3 dl langyos víz
- 32 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 13 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 dkg búzasikér
- 2 dkg friss élesztő vagy 1 teáskanál szárított
- 1,5 teáskanál só
A vizet a kenyérsütő üstjében elvegyítjük az élesztővel, majd hozzáadjuk az alaposan összekevert száraz hozzávalókat. A kenyérsütővel bedagasztjuk a tésztát, és az első kelesztést is a gépben hagyjuk (kb.1,5 óra). Ha lejárt a kelesztés, kivesszük a tésztát, enyhén lisztes felületen átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk, kis vekniket formázunk belőle. Kivajazott sütőformába tesszük, vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Száraz konyharuhával leterítjük és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Az utolsó 20 percben előmelegítjük a sütőt 210 fokra, alulra belehelyezünk egy üres tepsit. Ha letelt a kelesztési idő, és a kenyerünk szépen, kb. kétszeresére megkelt, a tetejüket vízzel lespricceljük. Az üres tepsibe egy pohár hideg vizet öntünk, betesszük a vekinket a sütőbe és 200 fokon 15-17 percig sütjük. Akkor van kész, ha kongó hangot ad.
Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor 10-15 perc alatt, dagasszuk be a tésztát és kelesszük 45 percen át, vagy használjuk a több fázisos kelesztés-dagasztást
Tipp: a liszt fajtájától, minőségétől függően ehhez a vízmennyiséghez több lisztre is szükségünk lehet. Dagasztás közben nézzünk bele az üstbe, és ha túl ragacsos a tészta, adjunk még hozzá lisztet.
A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük. Majd a hagymára rárakunk 1 teáskanál pirosparikát és egy kis borsot. Majd jöhet rá az apróra vágott gomba, ami lehet konzerves gomba i...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tonhalról leöntjük az olajat. Összekeverjük a sajttal, majonézzel és borssal. A tortilla lapokat megkenjük a tonhalkrémmel. Mindegyiket befedjük 5-5 szelet sonkáv...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűés estére a pulton hagyjuk állni. Én egy kelesztő tálba szoktam hagyni, aminek a tetejét nem zárom rá, csak ráteszem. De aki jobban érzi magát tőle, ha az öregtésztát összekeverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű