GLUTÉNMENTES ALTERNATÍVÁK
Búzaliszt helyett használhatunk például: amaránt-, burgonya-, kukorica-, rizs-, sárgaborsó-, szójalisztet vagy gluténmentes zablisztet.
Zsemlemorzsa helyett használhatunk például: aprított gluténmentes burgonya-, kukorica-, zabpelyhet, pattogatott kukoricát, kukoricadarát, darált gluténmentes kekszet, kókuszreszeléket, darált diót, mogyorót, pisztáciát, mákot, napraforgó-, tökmagot, szeletelt mandulát, szezámmagot, reszelt sajtot vagy szaküzletekben kapható gluténmentes zsemlemorzsát*.
Palacsintatésztához használhatunk például: csicseriborsó-, kukorica-, rizs-, hajdina-, köles-, mandulalisztet.
Sörtésztához szaküzletekben kapható gluténmentes sör.
TIPPEK
A rántott hús vagy máj nagyon finom olaj nélkül, tepsiben sütve. Nemcsak egészségesebb, de ízletesebb is. Kívül ropogós bunda, belül szaftos hús. (Érdemes sütőpapírt használni.)
A nudli, gombóc vagy derelye sokkal finomabb darált dióba, mandulába, mogyoróba vagy mákba forgatva, mint zsemlemorzsával és így a szénhidráttartalma is jóval kisebb lesz.
A zsemlemorzsát feldobhatjuk friss vagy szárított zöldfűszerekkel, parmezán sajttal.
*Gluténmentes zsemlemorzsát készíthetsz a gluténmentes kenyérből is.
SŰRÍTÉS
Rántás: zsiradékon megpirított liszt, amit hagymával, fűszerekkel ízesíthetünk.
Habarás: liszt vízzel, alaplével, tejföllel, kefirrel, joghurttal vagy tejszínnel elkeverve.
GLUTÉNMENTES ALTERNATÍVÁK
Sűrítés hagyományos módon: a búzaliszt helyett gluténmentes lisztet használunk (pl. burgonya-, kukorica-, kókusz-, köles-, lenmag-, mandula-, mák-, napraforgómag-, nyílgyökér-, rizs-, sárgaborsó-, szezámmag-, szója-, tökmagliszt, kukoricakeményítő).
Az étel önmagával való besűrítése: főzelékeknél hasznos eljárás, hisz csökkenthetjük az étel szénhidrát- és zsírtartalmát. Ilyenkor a megfőtt zöldségek egy részét kivesszük, turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük az ételbe.
Sűrítés burgonyával: krémleveseket, főzelékeket sűríthetünk úgy is, hogy az adott zöldség mellé néhány szem krumplit is hozzáfőzünk, majd ezzel együtt pürésítjük az elkészült ételt.
Legírozás: krémlevesek, mártások, pudingok, krémek esetében használható eljárás. A forrásban levő ételt leveszik a tűzről és hozzáadják a tojássárgája és tej, tejszín vagy tejföl keverékét.
Tejföl hozzáadás (liszt nélkül).
A tejet felmelegítem, majd bele öntöm az élesztőt és a cukrot, amint felemelkedett ezt hozzá öntöm a már összeöntött liszthez. Jól bedagasztom, annyi lisztel vagy folyadékkal pótl...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElőször főzd meg héjában a krumplit, majd hámozd meg és törd át. Hagyd kihűlni, mielőtt a többi hozzávalókhoz kevered. Futtasd fel az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben, 1 mokkáskan...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: KönnyűA diót ledaráltam (én kicsit darabkásabbra hagytam, nem daráltam "porrá") és elkevertem a rizsliszttel, cukorral, sóval, majd elmorzsoltam a margarinnal. Nagyon jó állagú tésztát g...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét robotgéppel habosítani kezdjük, és kanalanként hozzáadjuk az édesítőszer felét. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A sárgáját a mara...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű