menu

Családireceptkönyv.hu

Zürichi Kenyér


Írta:

Elk. idő: 3
Adag: 1,3 kg
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Kovász: ezt előző este összeállítani!!!!
200 g BL 80 lisz
3 g friss élesztő
130 g víz
17 g aktív kovász

Tészta:
a kovász
300 g BL80 liszt
170 g víz
20 g vaj
8 g élesztő
10 g só
2 ek. burgonyapehely

Elkészítés:


A tésztát kenyérsütőgéppel szoktam bedagasztatni. Könnyű, kissé tapadós tészta lesz, remek vele dolgozni.
Kelesztő tálba teszem a dagasztás végén, hagyom duplájára kelni. Félidőben, kb. 20-30 perc után egyszer óvatosan áthajtogatom.
Enyhén lisztezett felületre borítom, a kezemmel alaposan ellapogatom. Mindkét oldalról behajtom egy kicsit,ezzel lehet elkerülni, hogy a közepe púposabb legyen. Forma kenyereknél is. Majd fentről elkezdem lefelé tekerni úgy, hogy minden tekerést kissé lenyomok. Duplájára kelesztem, majd háromszor haránt bevágom. Sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem, a jénai tetejét belülről alaposan befújom vízzel. 230 fokos sütőben kezdem sütni, majd 30 perc múlva visszaveszem 200 fokra és további 15 percig sütöm. Az utolsó 15 percre le lehet venni a jénai tetejét, őszintén szólva én nem szoktam.
Rácsra teszem kihűlni. Gyönyörűen kicserepesedik.

vagy

sűtőzacsiban sütve

Trükkök, tippek, praktikák:


Tigirs kenyér máz:

65 ml meleg víz
1 dkg élesztő (1,5 tk. szárított élesztő)
pici cukor
60 g rizsliszt

Ezeket elkevertem, hagytam 15 percig állni. Addigra a kenyér már megkelt annyira, hogy épp lehetett bevágni. Rákentem a mázat egy szilikonos ecsettel, de nem túl vastagon. Ismét 15 perc pihentetés következett, majd ment a sütőbe, 220 fokon sült 50 percig. Érdemes az utolsó 15 percre kicsit mérsékelni a hőfokot, mert a rizsliszt könnyebben barnul.
Finom ropogós kéreg lett a kenyéren.

Zürichi Kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kata
Aranygaluska
Aranygaluska

Megdagasztjuk a tésztát, majd kétszeresére kelesztjük. Tűzálló tálat kikenni vajjal és darált dióval. A többi diót a cukorral elkeverni, a vajat megolvasztani. A megkelt tésztát...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Zsuzsanna
 Gyors - meggyes kókuszgolyó
Gyors - meggyes kókuszgolyó

Minden hozzávalót jól összedolgoztam, az egyik tenyerembe vettem egy kis tésztát, bele tettem 1 meggyet és óvatosan gombócokat fotmásztam , majd meghempergettem a kókuszreszelékbe....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós túrós (boci süti)
Kakaós túrós (boci süti)

A szárazanyagokat összekeverjük, majd sorban hozzá adjuk a tojást, a kefirt és a olajat. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a tésztát és kanállal rászaggatjuk a túrókrémet, l...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Békebeli hókifli
Békebeli hókifli

Az adott hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (Először a száraz összetevőket alaposan elkeverjük egy tálban, majd a nedves hozzávalókat tesszük bele.) Cipóvá formáljuk, befóli...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk