Hozzávalók
egy kisebb, 20-21 cm átmérőjű piteformához:
Az omlós alaphoz:
12 dkg liszt
8 dkg vaj + a forma kikenéséhez
1 teáskanál cukor
1 csipet só
kevés hideg víz az összeállításhoz
A töltelékhez:
5 dl tej
1 zacskó vaníliás pudingpor (főzős)
4 evőkanál cukor
1 kávéskanál vanília aroma
1 banán
A tetejére:
2 dl habtejszín
fél-1 banán
kevés citromlé
Tudtátok, hogy az USA-ban március 2-án ünneplik a National Banana Cream Pie Day keretében ezt a szép kis pitét? Azt hiszem, a süti méltán nevezhetne be az egyik legegyszerűbb sütemény címre, de ez persze semmit sem von le élvezeti értékéből. Sok verziója kering a neten, nincsenek kőbe vésett szabályok. Az alja lehet omlós tészta (én is ilyet sütöttem), de ha nem szívesen kapcsolnátok be a sütőt, behűtött vajas kekszmorzsa is lehet a krém alatt. Krémje főzött vaníliakrém vagy vaníliapuding, de olvastam banános pudingból készült változatról is. Alatta banánkarikák lapulnak, a tetejére pedig ízlés szerint egy kevés vagy éppen tetemes mennyiségű tejszínhabot kanalazunk. Könnyű, lágy és nagyon krémes, próbáljátok ki!
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a sót és egy kevés hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. A pitesütő tálat kikenjük vajjal, beletesszük a tésztát, elegyengetjük. A kilógó széleket nem muszáj levágni, vissza is hajthatjuk peremnek, így szép rusztikus pitét fogunk kapni.
A tészta alját alaposan megszurkáljuk villával, ráterítünk egy darabka sütőpapírt, majd a peremig feltöltjük sütőbabbal. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percet vakon sütjük, majd eltávolítjuk a babot és a papírt, és további kb. 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe.
Közben a tejből, a pudingporból, a cukorból és a vanília aromából hagyományos módon sűrű pudingot főzünk.
A kész pitetésztát minimum langyosra hűtjük. Felkarikázzuk a banánt, a karikákat elrendezzük a tésztán. Ráöntjük a szintén langyosra hűlt pudingot, a tetejét óvatosan lefedjük fóliával úgy, hogy ne érjen hozzá a pudinghoz, majd a teljes hűlés után hűtőbe tesszük pár órára.
Tálalás előtt felverjük a hideg habtejszínt, és a sütemény tetejére kanalazzuk. Banánnal díszítjük, a banánkarikák felületét átkenjük egy kevés citromlével, hogy ne barnuljon be gyorsan a gyümölcs.
Lemon curd: A citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad. Ekkor h...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA tésztát kiolvasztjuk, hogy nyújtható legyen. Kettévágjuk. Kinyújtjuk az egyik felét téglalap formára (25*35 cm-es re), majd egy tepsi hátán aranyszínűre sütjük pár perc alatt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 részre osztjuk és nagyobb (kb. 30x40 cm-es) gáztepsi hátán 4 lapot sütünk belőle. A krémhez karamellizáljuk a cukrot, és amikor kellően barn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy méretű tepsit, (kb.25x35) kibélelünk sütőpapírral. Az almát vékonyra szeleteljük, a kibélelt tepsibe terítjük és megszórjuk fahéjjal. Elkészítjük a piskótát. 12 evőkanál...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű