1/2 tk. őrölt bors
1/2 tk. só
1 tk. chili por vagy őrölt pirospaprika
240 ml ketchup (1 pohár)
4 ek. mustár
4 ek. almaecet
2,5 ek. Worcestershire szósz
2 ek. citromlé
1 ek. szójaszósz
2 ek. melasz
6 ek. méz
1/2 tk. Tabasco szósz
120 ml (fél pohár) barna cukor
1,5 ek. olaj
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1.Egy tálkában keverd össze a sót, az őrölt borsot és a pirospaprikát. Ha igazán csípős bbq szószt szeretnél, akkor használj csili port.
2.Egy nagyobb tálban szintén keverd össze a ketchupot, mustárt, ecetet, Worcestershire szószt, citromlét, szójaszószt, melaszt, mézet, tabasco szószt és barna cukrot.
3.Vágd fel apróra a hagymát, nyomd át vagy reszeld le a fokhagymát.
4.Egy lábasban, közepes lángon párold üvegesre a hagymát kb. 5 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát és pirítsd még fél percig. Utána a száraz fűszerek jönnek, további fél percig. Legvégül a ketchupos keveréket öntsd hozzá.
5.Keverd el, és lassú-közepes lángon időnként megkeverve főzd kb. 15 percig, amíg besűrűsödik.
6.A barbecue szósz felhasználásra kész. Ha gondolod, leszűrheted, de a kellemesen megpuhult hagyma- és fokhagymadarabok csak rusztikusabbá, háziasabbá teszik, és egyáltalán nem zavaróak.
A jó barbecue szószt (vagy bbq szószt) kétféleképpen is fel szokás használni. Egyrészt a barbecue-t kenik be vele a sütés vége előtt, hogy ízletes, karamellizálódott kérget kapjon. Másrészt hagyományos mártogatósként vagy szószként is használható. Akinek kevés az íz a sült húsban, az tovább tobzódhat az ízkavalkádban, ha belemártogatja a falatokat a tökéletes barbecue szószba.
Tárolása:
A barbecue szósz ebben a formában annyi cukrot és savat tartalmaz, hogy egy zárható dobozkában nagyon sokáig – a recept eredeti verziója szerint akár hónapokig – eláll a hűtőben.
Ennek az adagnak nagyjából a fele elég volt egy egész, 2,5 kg-os barbecue oldalashoz. Szóval valószínűleg neked is lesz mit eltenni a hűtőbe, ha kipróbálod ezt a receptet.
Rántást elkészíted a vajból és lisztből.Rántásba belekevered a kaprot összevágva, felöntöd pici vízzel és egy húsleves kockát raksz bele, az íze miatt és tejjel öntöd fel. Aztán í...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA paradicsomokat vízszintesen félbe vágom és tepsire sorakoztatom. A hagymát, fokhagymát megpucolom, a hagymát darabolom és mindet a paradicsomokra szórom. A tepsibe halmozott zöl...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tejet egy edénybe öntjük, belekeverjük a lisztet és a keményítőt, majd kis lángon főzni kezdjük, hozzáadjuk a vajat is és folyamatosan kavargatjuk addig amíg elkezd sűrűsödni. Ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA borsót szűrőben lemossuk,olyan tálba tesszük amiben tudjuk mixerezni,a hozzávalókkal simára mixeljük,ha kell utána ízesítünk ,Fincsi
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű