1 vörös chili
3 gerezd fokhagyma
4 szál rozmaring
2 tk édeskömény mag
2.5 kg báránycomb vagy lapocka
2.5 dl fehérbor
1 ek olaj
Víz
A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
A chili magházát eltávolítjuk, felaprítjuk. A fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
A rozmaring leveket felaprítjuk.
Egy mozsárban a chilit, fokhagymát és a rozmaring leveleket összezúzzuk, majd hozzáadjuk az édeskömény magokat, és ízlés szerint durva sót, őrölt borsot. Durva pasztává elkeverjük.
A húsba 1 centi réseket vagdosunk. Olajjal és sóval bedörzsöljük, majd a chilis pasztával. Az ujjunkkal a résekbe masszírozzuk a pasztát.
A maradék rozmaringgal megszórjuk, majd egy rácsos tepsibe helyezzük.
20 percre a sütőbe tesszük, majd 190 fokra állítjuk a hőfokot. A tepsibe öntjük a bort és kevés vizet, majd kb másfél órán át sütjük. Közben elkészítjük a köreteket.
Sütés közben néha a húst meglocsoljuk a boros szafttal – ha az felszívódott, öntsünk hozzá még vizet!
A húst kivesszük a sütőből, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.
Közben a szaftból mártást készítünk: a tepsit a tűzhelyre helyezzük, adunk hozzá egy-két kanálnyi étkezési keményítőt vagy lisztet, és a párolt zöldség levét (vagy instant levest). Esetleg keverünk hozzá vörösáfonya mártást, lekvárt, de ez kihagyható (vörösbor vagy Sherry is jó). Sűrű, selymes mártássá redukáljuk.
A húst felszeleteltjük, köretekkel tálaljuk, majd lelocsoljuk a mártással.
. A bárányt sütés előtt egy órával kiveszem a hűtőből, kicsontozom, szárazra törlöm. A serpenyőt felhevítem, kevés olívaolajon alaposan körbepirítom a húst. Sózom, borsozom. A teps...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy serpenyőben az olajat és a vajat felmelegítjük, eközben pedig a bárányt nagyobb, 3-4 centiméteres darabokba vágjuk. A forró olajban és vajban a húsdarabok minden oldalát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÍme, a nevezetes recept, amit a francia császárnő végül soha nem kapott meg: az ételhezA raguhoz a hagymát nagyon apróra felvágjuk és az olajon üvegesre sütjük. Ez után hozzáadjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézEgy nagy serpenyőben az olajat és a vajat felmelegítjük, eközben pedig a bárányt nagyobb, 3-4 centiméteres darabokba vágjuk. A forró olajban és vajban a húsdarabok minden...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes