menu

Családireceptkönyv.hu

Francia mákos krémes


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 20 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A mézes lapokhoz:
- 30 dkg liszt,
- 10 dkg porcukor,
- 1 ek méz,
- 7 dkg vaj,
- 2 db tojás,
- 1 kk szódabikarbóna,
A mákos piskótához:
- 15 dkg cukor,
- 15 dkg liszt,
- 6 db tojás,
- 3 ek víz,
- fél dl olaj,
- fél csomag sütőpor,
- 10 dkg őrölt mák,
A krémhez:
- 3 db tojás sárgája,
- 15 dkg kristálycukor,
- 2 cs. vanília ízű pudingpor,
- 7 dl tej,
- 20 dkg porcukor,
- 25 dkg vaj,

Elkészítés:


A mézes lap hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. A lapokat egyenlént kb 22x38 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd egy ekkora tepsi hátán kisütjük előmelegített sütőben. 180 fokon kb 8-10 perc alatt elkészül. Nem szabad túlsütni!
A mákos piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat habosra kavarjuk 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a mákkal.
A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a mákos masszát a sütőporral és a liszttel együtt.
Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe (amin a lapokat sütöttük) belesimítjuk a masszát és 180 fokos sütőben kb 20 percig sütjük (tűpróbát végezzünk!), majd kihűtjük.
A krémhez a tojássárgákat a kristálycukorral, tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
A margarint alaposan kikeverjük a porcukorral. Ha a pudingos krém kihűlt, akkor hozzáadjuk a margarinoshoz és alaposan összekeverjük a kettőt.
Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a mákos piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük.
A tetejét porcukorral szórhatjuk meg vagy esetleg a megmaradt tojásfehérjét vízgőz felett felverjük kristálycukorral, s ezt kenjük a sütemény tetejére.

Francia mákos krémes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Madártej szelet
Madártej szelet

8 tojásfehérjét, 8 evőkanál cukorral habbá verünk. 8 evőkanál lisztben elkeverünk egy teáskanál sütőport, a kemény habhoz adjuk és megsütjük. Krém: 8 tojás sárgáját, 4 evőkanál...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Morzsás meggyes-túrós süti
Morzsás meggyes-túrós süti

Az első tésztaréteghez a lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral. Összemorzsoljuk a vajjal, a tojást hozzáadjuk, és omlós tésztát gyúrunk belőle. 30 percig hűtőben tároljuk. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Zserbó
Zserbó

A lisztet és a porcukrot egy tálba öntjük, összekeverjük és alaposan elmorzsoljuk benne a zsírt. Ettől lesz a tészta jó porhanyós. Ha nem morzsoljuk jól el zsírt a liszttel, akkor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Túrós pite
Túrós pite

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a sót,cukrot,citrom héjat,tojások sárgáját,sütőport és a tejfölt. Begyúrjuk a tésztát ,két részre osztjuk,cipót formázunk belőle és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk