menu

Családireceptkönyv.hu

Juhtúrós sztrapacska


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A galuskához:
- 500 g burgonya,
- 250 g búzaliszt,
- 1 db tojás,
- 1 nagy csipet só,
- víz,
A juhtúrós részhez:
- 1 ek. sertészsír,
- 200 g kolozsvári szalonna,
- 200 g juhtúró,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 4 nagy teáskanál tejföl,

Elkészítés:


Én a sztrapacskát nokedliből készítem, de burgonyából készül az eredeti.
Felcsíkozzuk a szalonnát.
Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét.
Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét.
Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!
Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba.
A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk.
A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele.
A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nálunk jobban szeretik ha a sztrapacska nokedlivel készül. Ezért én így készítem.

Juhtúrós sztrapacska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Tócsni alaprecept
Tócsni alaprecept

A krumplit meghámozzuk és lereszeljük. Összekeverjük 1 teáskanál sóval és hagyjuk állni 5 percet. Ezután kézzel vagy egy konyharuhában kinyomkodjuk belőle a vizet, és egy tálba rak...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Erdélyi töltött káposzta
Erdélyi töltött káposzta

A hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon, hozzáadjuk a rizst és kevés ideig pirítjuk.Amikor készen van hozzáöntjük a húshoz, majd sózzuk, borsozzuk és paprikázzuk, de csak diszkréten...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pirított krumplinudli tejföllel és szalonnapörccel
Pirított krumplinudli tejföllel és szalonnapörccel

A főtt krumplikat meghámozzuk és még melegen egy krumplinyomóval összetörjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, beletesszük a tojássárgáját és az egész tojást, majd a lisztet és öss...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Pirított gomba
Pirított gomba

Szeleteljük fel a gombát kisebb darabokra. Ha kicsik a gombák, akkor nem kell felvagdosni. Keverjük össze a fokhagymát az olajjal, a sóval és a többi fűszerrel, az így kapott fűsze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk