menu

Családireceptkönyv.hu

Sajtos leveles sütemény/Gabriella


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 60 db
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 ek. zsír
- 1 ek. só
- 5 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk. cukor
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl
- 20 dkg trappista sajt a szóráshoz
- + a tetejére tojásfehérje, szezámmag, lenmag, köménymag

Elkészítés:


A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, hozzáadjuk a tojássárgákat (a fehérjét betesszük a hűtőbe, jó lesz a tetejét kenni majd). Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Végül a tejfölt adjuk hozzá fokozatosan, nem biztos, hogy kell bele 1 dl - annyit adjunk hozzá, hogy egy jó lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Letakarva fél órát pihentetjük.
Fél óra elteltével a tésztát kinyújtjuk kb. 5-6 mm vastagra, rászórjuk a reszelt sajt 2/3 részét és feltekerjük, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtjuk (vagyis összehajtjuk a rudat).
Ezután kétfelé vágjuk a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra, megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, szezámmaggal, lenmaggal (ki mivel szereti). Enyhén rányomkodjuk, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a rudakat és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Sajtos leveles sütemény/Gabriella

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Sajtos vendégváró
Sajtos vendégváró

Az elkészítés menete: 1. A liszt és a zsiradék elmorzsolása 2. Tészta dagasztása a további tésztaképző alapanyagok hozzáadásával 3. Tésztaérés: 30 perc 4. A sütő előmelegítése...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anni
Sörkifli
Sörkifli

-A langyos édes tejben megfuttatjuk az élesztőt. -A lisztet a keverőtálba szitáljuk, hozzá adjuk a sót, olajat és az élesztős tejet, majd jól összedolgozzuk. -A margarint jó h...

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Krisztina
Sajtosrúd
Sajtosrúd

A tojásokat felverjük majd minden hozzávalóval összedolgozzuk. Ha nem áll össze, túl ragacsos, akkor mehet még bele a száraz összetevőkből, hogy ki lehessen sütőpapíron nyújtani kb...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kata
Sajtos, baconos stangli
Sajtos, baconos stangli

A tésztákat szobahőmérsékleten felengedjük, vékonyra nyújtjuk. A bacont apróra vágjuk, kipirítjuk és leszűrjük. Az egyik kinyújtott tésztát megkenjük tejföllel, megszórjuk a kip...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk