35 dkg szárazbab (előre beáztatva)
4 fej lilahagyma (megdinsztelve)
fél fej fokhagyma, zúzva
20-25 dkg nyers füstölt tarja, felkockázva
15 dkg füstölt szárazkolbász, karikára vágva
15 dkg árpagyöngy (gersli)
1 evőkanál pirospaprika
2 evőkanál liszt,
kevés zsíradék
A hagymákat apróra vágjuk, megfonnyasztjuk a zsiradékon.
Kacsasütőben vagy római tálban készítem. A tálba lerakjuk a beáztatott bab felét . Rárakjuk a kockára vágott füstölt tarját, a karikára vágott kolbászt, a gerslit, a zúzott fokhagymát, és egy evőkanál pirospaprikát, sózzuk (módjával). Rászórunk egy evőkanál lisztet, majd az üvegesre párolt hagyma és a bab másik fele következik. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Én a tojásokat is vele szoktam sütni. Jó alaposan megmosok 7-8 tojást, és sütés előtt belenyomkodom a római tál aljára.
170 fokos sütőben 3 órát sütjük. Óránként ránézünk és pótoljuk a
vizet, ha szükséges.
Ha minden megpuhult, kiveszem a tojásokat, megmosom, megpucolom. (Azokat külön kínálom a sólet mellé, félbevágva)
Tálalás előtt átkeverem az egészet. Aki szereti meglocsolhatja tejföllel.
Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa friss élesztővel dolgozom, az kevés cukros langyos tejben felfuttatom. A szárítottat egyenesen a liszthez lehet adni, nem kell felfuttatni. A lisztből, krumpliból,olajból, élesz...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KözepesA fűszereket ízlés szerinti mennyiségben keverjük össze. A combokat vágjuk ketté, majd alaposan dörzsöljük be az összekevert fűszerkeverékkel, és hagyjuk pár órát (v. egy egész éjs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSertészsíron a felkockázott szalonnát üvegesre hevítjük, s rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Áthevítjük, kevés fűszerpaprikával megszórjuk, majd felengedjük víz...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű