menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka


Írta:

Elk. idő: 1
Adag: 1
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Uborka inkább 6-7-cm-es 2,7-3 kg
8-10-12 gerezd fokhagyma
kapor
Egy liter vízhez egy nagy kanál só (~2,5%).

Elkészítés:


Szia Gábor!
Persze, de én nagyon egyszerűen, hagyományosan késztem.
5 literes üveg
Uborka inkább 6-7-cm-es mint 10+-os legyen, abból szépen állítva 3 sorban 2,7-3 kg-ot is bele tudok tenni egy üvegbe. Két végét levágom (a virág felőli vége olyan anyagot tartalmaz amitől bepuhulhat) és két végéről 90 fokban elfordítva bevágom
8-10-12 gerezd fokhagyma, attól függ mekkorák és ki mennyire szereti fokhagymásan. ….én nagyon.
Kapornak inkább csak a szárát szeretem használni, a zöld kapor nem mindig jó és puhíthat is, de most a káposztákat zöldkaporral készítettem – még nincs száraz szár – és kiváló volt. Kaporból is inkább többet használok.
Egy liter vízhez egy nagy kanál só (~2,5%). A só ne finomított legyen, mert a finomításhoz használt vegyület puhítja az uborkát és mindig ugyan olyan sót használj, akkor tudod hogy mikor, mennyitől jó.
A vizet hidegen teszem hozzá (a feloldott sóval) sohasem forrón. Volt már hogy mindent ugyan úgy csináltam és mégis puhult. Nemrég olvastam, hogy a csapvíz nem mindig ugyan olyan pH értékű ezért javasolt előtte felforralni és kihülés után ráönteni az uborkára. Akár előző nap is fel lehet forralni, másnapra kihűl. Ennyihez 3 liter vizet 3 púpozott evőkanál sóval elkeverek. Ami nem fér bele üvegbe teszem és amikor pótolni kell a vizet (lesz olyan), akkor ezzel pótolom, tehát ugyan olyannal.
Sohasem teszem napra!! Nekem olyan helyen van, ahol csak délután, estefele éri egy kis napfény. A napon elszíneződik és plötty lehet.



A kovászolásról nekem ezek nekem nagyon tetszettek, hasznosak és visszaigazolták azokat a dolgokat, amire évek alatt jöttem rá:
https://igyfozanyatok.blog.hu/2012/08/02/kovaszos_kaposzta_keszitese
https://vendeglatasmagazin.hu/fermentacio-konyhaban/

Láss hozzá, bár ezek szerint Te is rutinosan mozogsz a konyhában. Ha van kérdésed, nyugodtan …
Üdv, Imre

Trükkök, tippek, praktikák:


A kapron kívül lehet szőlő, torma, zsenge meggylevéllel ízesíteni, nagyon finom, de az már nekem nem az „igazi” kovászos.

Kovászos uborka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőzés,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Piros arany házilag 1.változat
Piros arany házilag 1.változat

A paprikát jól megmosom ha van benne hibás akkor azt jól kívánom hogy rossz rész véletlen se legyen benne. A hagymát fokhagymát megtisztítom. A hagymát paprikát feldarabolom. Az...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Meggy szörp
Avatar Rendvai Mano Kedvelnék Avatar Rendvai Krisztina Kedvelnék
Meggy szörp

A meggyet megmossuk és kimagozzuk.Ezután megmérjük, és minden kg meggyhez 0,6 kg cukrot adunk.Jól összekeverjük, és egy napot állni hagyjuk. Ezután feltesszük főni.Mikor már egy ki...

Elkészítési idő: 1 nap
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Füge dzsem
Füge dzsem

A fügéket jól megmossuk,végeket le vágjuk.Majd oda rakom egy lábasba, fűszerekkel, cukorral és a negyedekbe vágott citrommal ha jól össze főtt a füge a citromot, csillag ànìzs kive...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csalamádé
Csalamádé

85/25 az automatában

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk