menu

Családireceptkönyv.hu

Vadas marhaszelet Lajos Mari szerint


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Vadas marhaszelet Lajos Mari szerint
Írta:Gyurkó
Hozzávalók:
600 g vegyes leveszöldség
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
600 g stefánia (fartő, hátszín)
4+2 ek. olaj
1 babérlevél
1 csipet szárított kakukkfű
só, bors, boróka-, áfonyabogyó
1 dl száraz, testes vörösbor
2 ek. finomliszt
1 ek. kristálycukor
3+1 dl tejföl
1 ek. mustár citromlé
Elkészítés:
1. A zöldséget, hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, felszeleteljük, a hússzeletek hártyával borított szegélyét 3-4 helyen bevagdossuk, majd 4 ek. felforrósított olajban mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk (A).
2. Rádobjuk a zöldséget és hagymát (B), 3-4 percig erős tűzön együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, babérlevelet és a fűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a bort, hagyjuk elpárologni majd fedő alatt, szelíd tűzön az egészet vajpuhára pároljuk (40-60 perc), elfőtt levét mindig egy kevés forró vízzel pótoljuk.
3. A maradék 2 ek. olajon barnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, még 1 percig pirítjuk, majd felöntjük 2 dl hideg vízzel, és simára keverjük.
4. Kiemeljük a húst a levéből, mélyebb tálra rendezzük, melegen tartjuk. A babérlevelet kidobjuk, a zöldségeket összeturmixoljuk (C). Hozzáadjuk az átszűrt rántást, 3 dl tejfölt, a mustárt (D), szükség szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, és jól összeforraljuk (8-10 perc). Bevonjuk vele a hússzeleteket, végül a maradék tejföllel és petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk. Zsemlegombócot kínálunk hozzá.

Zsemlegombóc
Hozzávalók 16 gombóchoz: 4 szikkadt zsemle, 5 tojás, 4 dl tej, só, 400 g finomliszt, 1 nagy csokor petrezselyem, 2-3 ek. olaj
1. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A zsemléket 1x1 cm-es kockára vágjuk (A), a sütőtepsibe terítjük és a forró sütőben ropogósra sütjük.
2. A tojásokat és a tejet 1 csapott ek. sóval elhabarjuk vagy összeturmixoljuk (B), és a liszthez keverjük. A petrezselymet megmossuk, zöldjét finomra vágjuk, és a zsemlekockákkal együtt a masszához adjuk (C), jól összekeverjük – egészen sűrű, „mázgás” lesz, ez a természete! Lefedjük, 20 percig pihentetjük.
3. Felforralunk 5 liter vizet, hozzáadunk 1 ek. sót. A masszából 2 evőkanál segítségével megközelítőleg egyforma adagokat szaggatunk egy jól meglisztezett tálcára, és lisztes kézzel laza gombócokat kerekítünk belőlük (főkép).
4. Óvatosan a forrásban lévő vízbe tesszük őket (két részletben), és lassú, szinte csak gyöngyöző forralással 8-10 percig főzzük. Mielőtt kivennénk a vízből, egyet kettévágunk (D), megnézzük, átfőtt-e. Ha igen, tálba szedjük őket, meglocsoljuk az olajjal, fedő alatt kíméletesen összerázzuk, és tálalásig melegen tartjuk.

Zsemlegombóc Anyu szerint (8-10 gombóc lesz)
3 zsemlét kockára vágunk. Apróra vágott 5 d füstölt szalonna zsírján 1 fej hagymát pirítunk, petrezselymet fonnyasztunk, ráöntjük a zsemlére, hozzákeverünk 1 dl tejet, 1 tojást, 7 d lisztet, sót, borsot, összekeverjük, 8-10 gombócot formálunk és forró vízben, miután feljött 4-5 percig főzzük. (összesen kb 30 g fehérje)

2 személyre: 2 zsemle, 2 d szalonna, ½ hagyma, 1 tojás, 1 dl tej, 35 g liszt, összesen 22 g fehérje

Trükkök, tippek, praktikák:
Tippek:
Érdemes egyszerre többet készíteni belőle, mert remekül tűri a mélyhűtést! A készre főzött, kihűlt gombócokat tálcára rakosgatva előfagyasztjuk, majd áttesszük műanyag tasakba. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni és a mikróban vagy gőz fölött felforrósítjuk.
Tippek:
Az sem szentségtörés, ha kuktában készítjük: az elősütött húst és a zöldségeket áttesszük a kuktába, hozzáadjuk a fűszereket, a bort és 1 dl vizet, majd a sípolástól számított 50-60 percig főzzük – a többi ugyanaz.
Adag: 4
Nehézség: Közepes
Kinek a kedvence ez a recept?
Recept tipusa:
Marha húsból készült ételek
Oszd meg Facebookon:

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: László
Marhaszelet gombával
Marhaszelet gombával

HÚST Klopfol, sóz, borsoz, olajjal, mustárral megken -> be a hűtőbe (akár egy éjszakára is) Kevés forró olajon a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen pirosra süt, majd mindig csa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Andrea
Wellington bélszín
Wellington bélszín

A lehártyázott, megtisztított, szobahőmérsékletű bélszínt alaposan sózzuk-borsozzuk. Egy vastag aljú serpenyőt tűzforróra hevítünk és két evőkanálnyi olajon minden oldalán (a vágot...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Fokhagymás marhasült
Fokhagymás marhasült

A húst megmosom, lehártyázom, fokhagymagerezdekkel megtűzdelem. Elkészítem a pácot. Az olajat a mustárral és ízlés szerint a fűszerekkel összekeverem. Egy nagyobb darab folpack alj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Vadas marhahúsból Mama módra
Vadas marhahúsból Mama módra

¾-ed kg marhahúst sózás nélkül egészben felteszünk főni annyi hideg vízben, amennyi ellepi. Mellé teszünk kb. 20 dkg egész sárgarépát, 20 dkg egész petrezselyem gyökeret, 1 fej v...

Elkészítési idő: 2 nap
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk