Pohár: 2 dl, 3 rúd
1 p. tejföl (20 dkg)
1 p. szoba hőmérsékletű sertés zsír (20 dkg)
2 tojás
3 ek cukor
1 kk só
3 dkg élesztő
kb 60 dkg liszt
töltelék ( 3 rúdhoz )
50 dkg mák vagy dió
40 dkg cukor
kicsi tej
2 cs van.cukor
citromhéj
mazsola
aszalt gyümölcsök
birsalmasajt
Előre elkészítjük a tölteléket ,mivel nem kell keleszteni.
Mákhoz vagy dióhoz hozzáadjuk a cukrot,van.cukrot pici tejet ,/ én nem szoktam főzni /.
Tészta elkészítése:
Tejfölt a zsírt a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel,amit apránként adjunk hozzá. Ne túl kemény tésztát készítsünk. Össze gyúrás után 3 részre osztjuk a tésztát,
kinyújtjuk és tetszőleges töltelékkel megtöltjük.Három oldalát kicsit vissza hajtjuk és feltekerjük. Sütőpapíros tepsibe tesszük.Oldalát tetejét megszurkáljuk,lekenjük tojással .Előmelegítjük 180 fokra a sütőt és kb 40 perc alatt készre sütjük.
Lehet még más töltelékkel is készíteni,mint szilvalekvár(kemény),gesztenye,kakaó,fahéj. A kakaóst vagy fahéjasat sütök,ott a kinyújtott tésztát lekenem olvasztott vajjal amibe vaníliás cukrot teszek. Lehet megsütve fagyasztani is .
1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre. 2. A hozzávalókat az eper kivételével összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban. Fontos: Ne verj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA barackot mossuk meg, a magját távolítsuk el, a gyümölcs húsát vágjuk fel tetszőleges szeletekre. A barackszeleteket keverjük össze a barna cukorral, kristálycukorral (1 evőkan...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1. Egyharmad bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál kristálycukrot, majd belemorzsoljuk az egy kocka élesztőt, és felfuttatjuk. 2. A többi hozzávalóval együtt jól kid...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a cukorral habosra keverem robotgéppel Hozzákeverem a többi alapayagot Sütőpapíros piskótás tepsibe öntöm és rászórom fahéha kristálycukorba forgatott meggyet 180 fo...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű