menu

Családireceptkönyv.hu

198. Éjszakai kelesztésű kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


reggel:(7 óra körül)
25 dkg liszt
1 dkg élesztő
2 dl víz

Este ( 7 óra körül )
40 dkg kenyérliszt - keverhető más liszttel
a kovász
4 tk.l só
2 púpos ek.l burgonyapehely
csipet aszkorbinsav
kb. 2 dl langyos víz


Elkészítés:


A kenyér készítését reggel kezdem. Bekeverem a gyors kovászt, amit estig a konyhapulton, letakarva hagyok.
Ha nem éjszakai kelesztéssel csinálom, akkor teszek még bele 0,5 dkg élesztőt.
Az összetevőket alaposan összegyúrom, dagasztom. Kelesztőtálban 15-20 percig kelni hagyom, a konyhapulton. Ezután alaposan összegyúrom, kinyomkodom belőle a levegőt. A kelesztőtállal együtt a hűtőbe teszem és megvárom, amíg duplájára kel. Ha nincs teteje a táladnak folpackkal letakarom.
Ha már szép kövér a tésztám, akkor kiveszem a hűtőből, újra alaposan összegyúrom és megformázom a végleges formájára. Ekkor már abba a jénaiba teszem vissza, amiben majd reggel sütni fogom.Szilikonos sütőpapírral kibélelem, hogy ne ragadjon bele. Jénaival (tetejét is ráteszem) együtt beteszem a hűtőbe.
Reggel (7 óra körül) kiveszem a hűtőből, a tetejét megvágom, díszítem, magot szórok rá, stb. Megpermetezem vízzel a kenyeret és a jénai tetejének belsejét is és egyből mehet a sütőbe, amit akkor kapcsolok be. 230 fokon 50 percig tetővel,majd 200 fokon tető nélkül 10 percig sütöm.
Amíg melegszik a sütő, a kenyér is vele melegszik odabent, még egyet kel, hogy még szebb legyen.
Mikor kiveszem lespriccelem vízzel.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Sajtos-szezámos ropogós
Sajtos-szezámos ropogós

A szezámmagot összekeverjük a fűszerekkel. A tojásokat habosra verjük, összekeverjük a fűszeres szezámmaggal és a masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe terítjük. Megszórjuk a póréh...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
"Fehér kenyér"
"Fehér kenyér"

Az útifűmaghéjból és a vízből zselét készítünk (összekeverjük és állni hagyjuk pár percig). A liszteket és a keményítőt összekeverjük a sóval és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk az...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Francia bagett otthon dagasztás nélkült
Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék
Francia bagett otthon dagasztás nélkült

duplájára keleszteni... ezután 3 cipóra szedtem és ki gömbölyítem 15 percig hagyom, hogy a sikérszálak lazuljanak benne... a cipókat én leszoktam mérni, hogy egyformák legyenek...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Tejes kenyér
Tejes kenyér

1. A lisztet a sóval és a vajjal elkeverjük, közben a tej 1/3-át mikróban felmelegítjük a cukorral, és kelesztjük benne az élesztőt. 2. Majd azt is beledolgozzuk a tésztába, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk