1 kg lehetőleg egyforma nagyságú burgonya, só, 3 közepes vörös- vagy lilahagyma, 5 dl víz, 3 evőkanál porcukor,
3 evőkanál 10%-os ételecet, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1-2 evőkanál olaj
1. A burgonyát alaposan megmossuk. Lábasba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje és 1 kiskanál sót szórunk bele. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon puhára főzzük. Akkor jó, ha hústűvel a közepét könnyedén átszúrhatjuk, de vigyázzunk, mert ha túlfőtt, nem lehet később szeletelni!
2. Ezután leszűrjük, és így hagyjuk kihűlni. Ez azért fontos, mert ha hideg vizet öntünk rá, hogy lehűljön, a burgonya „elázik”, vízízű lesz.
3. Amikor teljesen kihűlt meghámozzuk, 3 milliméter vastag karikákra vágjuk.
4. Amíg a burgonya fő, a hagymát megtisztítjuk, majd vékonyan fölszeleteljük – erre a célra az uborkagyalu is megfelel – és gyűrűire szedjük. 1 csapott kiskanálnyi sóval megszórjuk, majd úgy 30 percig állni hagyjuk. Ezután szűrőbetétbe tesszük, hideg vízzel leöblítjük – nehogy sós maradjon –, majd a burgonyával együtt közepes méretű hőálló tálba rétegezzük úgy, hogy alul is, felül is burgonya legyen.
5. A vizet 1 evőkanál sóval fölforraljuk, a porcukorral meg az ecettel ízesítjük, megborsozzuk, az olajat hozzáadjuk. Azon forrón (ezért hőálló a tál) a hagymás burgonyára öntjük. Azért melegen, mert amíg hűl, a burgonya jobban magába szívja az ízeket. Folpackkal letakarjuk és hűtőszekrényben 1 napon át érleljük.
10-15 cm hosszúságú, friss, hamvas uborkát vásárolunk. Az uborkát kefével, többször váltott vízben megmossuk, leöblítjük, tiszta papírra vagy ruhára szétrakjuk, leszárítjuk. Az ubo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne), a hagymát megtisztítjuk. Reszelőn vagy konyhai robotgéppe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPár éve már ezt is magunknak készítjük, mert a piacon hiába mondják, hogy nem ecettel savanyítják, mégis mindig érzem benne az ecet ízét, persze nekik nincs türelmük kivárni az éré...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEzt összekeverni ha Már a cukor is elolvadok ráönteni a megmosott uborkát v, paprikás v, Csalamádéra!és lezárjuk az üveget! Én készítik előre ilyen levet és ahogy szedem a ker...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű