menu

Családireceptkönyv.hu

Bejgli - Diós


Írta:

Elk. idő: 1 nap
Adag: családi adag
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )

90 dkg liszt,
25 dkg margarin,
12.5 dkg zsír,
10 dkg porcukor,
2.5 dkg élesztő,
1 dkg só,
2 db tojássárgája ,
1 dl hideg cukormentes főzőtejszín
kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.

Töltelék:

85 dkg dió,
50 dkg cukor,
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj
0.5 liter víz

Elkészítés:


A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.

A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.

Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.

Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!

A titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.

Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!

Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Töltelék: A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.

A tölteléket vizes kézzel nyomkodva lehet legkönnyebben a tésztán eldolgozni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az eredeti recept Andi konyhájából van...

Bejgli - Diós

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: suhajpeter
Lekvárosbukta
Lekvárosbukta

Lisztet,sót összekeverni,tojás sárgát belekeverni,élesztőt is és végül a vajat.Az élesztőt nem futattam fel.Ha kell esetleg liszt vagy tej,akkor pótolni.Keleszteni kell langyos hel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Gonda
Kalács- libazsíros
Kalács- libazsíros

A tejet melegítsd meg (ne forróra),keverd bele a hozzávalókat a liszt kivételével, majd alaposan keverd ki a masszát! Végül add hozzá a lisztet is, és gyúrd össze! FONTOS: nem k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Kalács
Kalács

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk. ( Ha édeskével készítjük, akkor a tejben oldjuk fel a tablettákat. ) A hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd elosztjuk ( ki...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Norita
Kakaós-joghurtos kalács
Kakaós-joghurtos kalács

1. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt. A lisztet átszitáljuk, hogy jó levegős legyen, elkeverjük benne a többi cukrot, elmorzsoljuk ben...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk