30 dkg setrésbőrke
25 dkg tarkabab
1 nagy fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 szál sárgarépa
5 dkg tarhonya
1-2 ek. ecet (elhagyható)
3-4 db babérlevél
csípős paprika
őrölt kömény
só
.A babot egy éjszakára beáztatjuk.
A szépen megtisztítot sertésbőrkét 30-35 percig előfőzzük; majd ahogy hűl vékony csíkokra vágjuk. (Ezt én eleimtől tanultam; merthogy ezzel a módszerrel „könnyebb” felcsíkozni a bőrkét. Úgy legyen.)
A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, a sárgarépát pedig karikákra daraboljuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, kevéske sertészsíron üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, 2-3 percig együtt pirítjuk, aztán jöhet a felcsíkozott bőrke, valamint 4 gerezd zúzott fokhagyma; sózzuk, őrölt köménnyel és babérlevéllel ízesítjük, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és egyet rottyantunk rajta.
Ezután hozzáadjuk a beáztatott babot, és vízzel felöntve puhára főzzük.
Az első forrás után, beletesszük a felkarikázott sárgarépát is.
Levesünk betétje, tarhonya lesz, amit megpirítunk és a levesben főzzük meg, erre 15-20 percet számolhatunk, de akár külön is megfőzhetjük.
Tálaláskor ecetet illetve csípős paprikát is kínálhatunk mellé, ha épp nem főztük bele ebbe a pompás kis retro levesbe.
bab, babérlevél, bőrke, egyszerű, klasszikus, kömény, leves, őrülten jó, paprika, paradicsom,retro, sertésbőrke, tarhonya
A húsokat serpenyőben hirtelen átsütjük. Egy tepsibe tesszük a fűszerezett zöldségeket és a hússzeleteket, leöntjük alaplével. 210 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük leta...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűFél kg meghámozott és kockákra vágott krumplit annyi sós vízben megfőzzük, ami éppen ellepi, majd összetörjük a főzővízben, és a tűzhelyről félrehúzva, (de nem levéve, hogy továbbr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz tésztát sós vízben kifőzzük. Elkészítjük a ragut. Olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, majd az apróra vágott sonkát és bacont. Fűszerezzük ízlé...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: KönnyűA rizst az olajon fehéredésig pirítjuk, majd 1,5x-es mennyiségű sós vízben, fedő alatt puhára főzzük. A kelkáposztát felcsíkozzuk, és egy liter forrásban lévő levesalapban 3-4 per...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű