menu

Családireceptkönyv.hu

Házi majonéz


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Az adagok négy tojásra vannak megadva, így könnyebb kimérni az ízesítőket, de kisebb adagban is elkészíthető. Én általában legalább két tojásból készítem, mert egyrészt úgyis elfogy, másrészt könnyebb kikeverni, ha kicsit nagyobb a mennyiség.

Megjegyzés: a hozzászólások alapján két dolgot hadd pontosítsak. Egyrészt a tojások mérete – ez a majonéz recept L-es méretű tojásokkal számol. M-es méretű tojások esetén 4 helyett használj 5-öt, S-es méretű tojások esetén 6-ot. Másrészt a fűszerek, különösen a só. Kezdd a fele mennyiséggel, és utólag add hozzá a többit, ha még hiányzik. Nem mindenki szereti ugyanis annyira sósan, ahogy az eredeti recept szól, illetve a kávéskanál méretek sem azonosak.

A tökéletes házi majonéz készítése ott kezdődik, hogy minden hozzávalót lehűtünk (2. titok). Enélkül is sikerül ugyan, és persze kicsit furán néz ki, amikor az üveg olajat bedobom a hűtőbe, de megéri. Sokkal krémesebb és dúsabb lesz az eredmény.
Válaszd szét a tojásokat, csak a sárgájára lesz szükséged. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.
A tojássárgáját tedd egy tálba, add hozzá a mustárt, a cukrot és a sót*. Keverd robotgéppel kb. egy percig, hogy kissé habos legyen, és a színe halványsárgára változzon (3. titok). Ilyenkor a tojássárgája felveszi a fűszereket, és később könnyebb lesz az olajjal elkeverni.
Öntsd hozzá cseppenként vagy vékony sugárban az olajat (4. titok). Figyelj arra, hogy mindig felvegye a krém a beleöntött olajat. Én általában 5-10 másodpercenként abbahagyom az olaj hozzáadását, és keverem egy kicsit magában is. Ha szétválik a tojás az olajtól még helyrehozhatod, erről lásd majd később egy bejegyzést.
A házi majonéz állagának sűrűnek, vajszerűnek kell lennie, nemhiába a majonéz ritkán használt magyar neve olajvaj. Akkor van kész, amikor elválik az edénytől, és már egyáltalán nem krémszerű.
Add hozzá a citromlevet is, és keverd el vele. Kész, már fogyasztható is!

Elkészítés:


Olívaolaj vagy nem olívaolaj?

A legeredetibb majonéz lényegében tojássárgájából, olajból és inkább ecetből mint citromléből áll, olívaolajból biztosan nem. Azonban ha igazán telt ízt szeretnél, akkor érdemes az itt megadott arányban (szerintem 5-15% a tökéletes) belekeverni extra szűz olívaolajat is. Ettől erősebb és karakteresebb lesz a házi majonéz, vagyis finomabb. Ha többet teszel bele, az már elnyomja az ízét. Persze csak simán napraforgóolajból is készítheted, úgy is finom.
Mennyi só kell a majonézbe?

Mivel nagyon sok bejegyzésben írtátok, hogy sós lett, ezért kicsit átírtam a hozzávalókat. Eredetileg 1 teáskanál só volt írva, ami az általam leggyakrabban használt tengeri sóból szükséges. De a különböző sók között vannak sósabbak és kevésbé sósak. Ezért javaslom, hogy először kevesebb sót adj hozzá (4 tojássárgájához fél vagy akár negyed kávéskanál), a végén kóstold meg és ha még mehet bele só, inkább akkor sózd. A kávéskanál mint mennyiség mindig csapott kávéskanalat jelent, ha nincs máshogy jelezve.
Házi majonéz készítése botmixerrel

Ebben a videóban bemutatom a házi majonéz készítésének egy sokkal egyszerűbb módját. Ez a recept elronthatatlan, ugyanis a botmixer nagyon nagy sebessége, és hogy alulról kezdve először csak kis mennyiségben kerül a tojás egybe az olajjal a garancia arra, hogy a feljebb leírt, időigényes csöpögtetés és egyebek nélkül, mindig tökéletesen sikerül az emulzió, a majonéz. Ugyanez a módszer turmixgépben is működik.

A mennyiségek nagyon hasonlók a receptben megadotthoz, csak a videóban M-es tojásokat használtam, ezért kell bele egy kicsit kevesebb olaj.

Trükkök, tippek, praktikák:


Pár szó a majonézes salátákról

A majonézes saláták ún. majonézmártással vagy tartármártással készülnek. Ehhez 1 tojásból készült majonézhez általában 0,5-1 dl tejfölt (esetleg tejszínt vagy vegyesen) kell adni, és további mustárral, cukorral, citromlével, sóval és borssal ízesíteni. Lehet hozzá még fehérbort is adni, hogy ízletesebb legyen. Így kapod azt az állagot és ízt, amit a majonézes salátáktól megszoktál.
http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/hazi-majonez-keszitese

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Leckere Hühnchen - Ingwer - Pfanne
Leckere Hühnchen - Ingwer - Pfanne

Hühnchenbrustfilet in mundgerechte Happen schneiden. Marinade aus 4 EL Sojasoße, 1 TL braunem Zucker, Salz und Pfeffer und etwas frisch geriebenem Ingwer herstellen. Hühnchen 15-30...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
33. Pektin
33. Pektin

Amikor almás süteményt vagy almakompótot készítünk, érdemes a "hulladékot" (a héját és a magházát) is felhasználni. Remek gyümölcskocsonyát főzhetünk belőle, amit ugyanúgy tárolhat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Mici Korcz
Pitypang "méz"
Pitypang "méz"

A virágokat, szár nélkül, pormentes helyen szedjük!Nem mossuk meg!! A vízzel kb 20-25 percet főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, citromsavat, és állandó keverés közben sűrűr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rizspogácsa
Rizspogácsa

A megfőtt rizst kihűtjük, sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a tojást és a lisztet. Kanállal kis pogácsákat szaggatunk belőle, forró olajban arany-barnára sütjük őket.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk