250 g vöröslencse
2 nagy sárgarépa
fél zeller
1 nagy alma
1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
20 dkg füstölt szalonna
aszalt gyümölcs, mandula/dió/mogyoró, 2 ek natúr yoghurt
fűszerek: só, bors, füstölt piros fűszerpaprika, fahéj, szegfűszeg, egy kis darab friss gyömbér, 3 ek méz
Az előkészítései folyamatok két fázisból állnak: először is a lencsét egy bő fél napra beáztatjuk, hogy puha legyen és megszívja magát. Második körben a szalonnát, a zöldségeket, az almát és a friss gyömbért apróra vágjuk. A szalonnát lepirítjuk annyira, hogy ne legyen még ropogós állagú, nem túrós csusza ez kérem szépen, de kisüljön belőle azért a zsír. Ha kész, levesszük a tűzről, mehet bele két ek. füstölt piros paprika (bármelyik keleti fűszerboltban beszerezhető, és valóban érdemes beruházni rá), amit jó alaposan elkeverünk benne egy fakanál segítségével. Ezt követően bedobáljuk a felaprított zöldségek-gyümölcs kombót a lábosba, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, sózzuk, borsozzuk, majd szép álmokat, jó éjt kívánva neki, fedőt teszünk rá. 15 perc után hozzáöntjük a kis duzzadva duzzogó vöröslencsénket - persze, hisz ő sem akar kimaradni a buliból -, a mézet és egy teatojásban belógatunk neki (had örüljön csak) egy jó adag szegfűszeget és fahéjat is. Egy fedő segítségével visszaküldjük további 15 percre téli álmot aludni. Ha kihűlt, elő a botmixerrel, jöhet a pépesítés! Előtte nem feltétlen baj, ha eltávolítjuk a teatojást :) Akkor csináltuk jól, ha a kreálmányunk olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál :) Ezután én vissza szoktam tenni a gázra rottyanni még egy utolsót, lehet hozzá még mézet adni, esetleg gyömbért reszelni bele. Tálalásnál natúr yoghurtot csorgatok a tetejére, és megszórom aszalt gyümölcsökkel, valamint pirított mandulabéllel.
1. A füstölt csülköt feltesszük főni, és amikor megfőtt, a visszamaradt lébe beletesszük az előzőleg beáztatott babot, a kockára vágott zöldségeket. 2. Közben elkészítjük a vil...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fűszerkeverék hozzávalóit összekeverjük. Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk majd rádobjuk a lisztet, mintha rántást készítenénk, annyi különbséggel, hogy állandó ke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sűrített paradicsomot felkeverjük vízzel. A lisztet az olajon picit sütjük, majd felengedjük a paradicsomos vízzel (paradicsomlével), ízesítjük cukorral (ki mennyire szereti éde...
Elkészítési idő: 30-35 perc Nehézség: Nehéz