menu

Családireceptkönyv.hu

Vörösboros szarvas pörkölt puliszkával, áfonyaszósz


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1,6 kg szarvas hús, 6 dl félédes vörösbor, egy nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 6-8 szem borókabogyó, 1 kávéskanál rozmaring, 1 mokkáskanál tárkony és kakukkfű, 4-5 levél babérlevél

Elkészítés:


Jó kifagyasztott 1,6 kg szarvas húsból készült. A húst a vastag hártyáktól megtisztítottam és nem túl nagy kockákra vágtam ( 5 x 5 cm ).
Vörösboros páclevet készítettem:
6 dl félédes vörösborba vágtam cikkekre egy nagy fej vöröshagymát, 4-5 gerezd fokhagymát félbevágva, 6-8 szem borókabogyót, 1 kávéskanál rozmaringot, 1 mokkáskanál tárkonyt és kakukkfüvet, 4-5 levél babérlevelet. Felforraltam, de nem főztem és hagytam kihűlni.
Amikor langyosra hűlt beletettem a kockázott szarvas húst. Lefedtem és másnapig a hűtőben tároltam.
Másnap az aszalt vargánya gombát beáztattam. A húsról leszűrtem a páclevet és félre tettem.
Pörkölt alapot készítettem:
Mangalicazsíron apróra vágott vöröshagymát és tv paprikát dinszteltem. A tűzről levéve fűszerpaprikát adtam hozzá és a húst rátettem. Jól elkevertem és felöntöttem annyi borral, ami szűken ellepte. Lassú tűzön hagytam, hogy puhuljon a hús, néha megkavargatva. Ha közben úgy érezzük, nem elég nedves a hús, akkor a leszűrt pácléből mindig csak keveset önthetünk alá. 3 óra elteltével, amikor már majdnem puha volt a hús, hozzáadtam az áztató vízből kinyomkodott vargányát. Ekkor sóztam, borsoztam és kóstolást követően utána fűszereztem ízlésünknek megfelelően. Még 1 órát hagytam puhulni, nekem ennyi idő kellett, hogy finom omlóssá, puhává váljon a hús.
Puliszka volt a körete:
Ehhez 5 dl vizet, 1 kávéskanál sóval felforraltam és állandó kevergetés mellett fokozatosan hozzáadtam 20 dkg kukoricalisztet. Addig főztem, amíg az edény falától el nem vált, besűrűsödött. Akkor a tűzről levéve hozzáadtam 2 dkg vajat és alaposan kikavartam. Én szilikon formába simítottam és abba hagytam kihűlni. Utána szeletekre vágtam és pörkölttel tálaltam.
De lehet kanállal halmokat is készíteni belőle.
Áfonyaszósz:
2,5 dl áfonyadzsemet elkevertem 3 evőkanál sűrített paradicsommal, 2 evőkanál vörösborral, 1 evőkanál mézzel, csipetnyi bazsalikommal és sóval. Lassú tűzön összeforraltam. A vadhúshoz remek volt.

Vörösboros szarvas pörkölt puliszkával, áfonyaszósz

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Vadételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Marcsi
Szarvasszelet gombával
Szarvasszelet gombával

E célra legalkalmasabb a combrész, melyből ujjnyi vastag szeleteket vágunk. Húsverő kalapáccsal kiverjük, megsózzuk és egyik oldalát lisztbe mártva forró zsírban mindkét oldalát ki...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Vaddisznópörkölt
Vaddisznópörkölt

A hagymát apróra vágom, majd a megolvasztott libazsíron megdinsztelem, amikor már majdnem jó, akkor az apróra vágott fokhagymát is rádobom a zsiradékra. Ezután a húst harapásnyi ko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Nyúlhús – legegyszerűbben
Nyúlhús – legegyszerűbben

Apróra feldaraboljuk. Az apró-húson maradt zsírt nem kell leszedni, hagyjuk a húson. Serpenyőbe öntsünk olajat. Én mogyoró olajat használtam, de bármilyen kevéssé intenzív ízű olaj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
VÖRÖSBOROS SZARVASPÖRKÖLT
VÖRÖSBOROS SZARVASPÖRKÖLT

Jó kifagyasztott 1,6 kg szarvas húsból készült. A húst a vastag hártyáktól megtisztítottam és nem túl nagy kockákra vágtam (4x4). Vörösboros páclevet készítettem: 6 dl félédes v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk